VRIJEDNA DONACIJA Umanjuju potrebu za respiratorom: Županija donirala bolnici dva uređaja za terapiju visokog protoka kisika

"Nažalost, zbog one situacije koja je u Domu u Vukovarskoj bila u četvrti mjesec, jako je puno praznih kreveta i soba"


– To su uređaji koji bolesnicima s visokim potrebama za kisikom omogućavaju dovoljnu opskrbu kisikom, a da ipak ne idu na respirator. Vjerojatno trećina onih koji bi u prijašnjim okolnostima, kad nismo imali ove uređaje, završila na respiratoru, izbjeći će taj prilično mučan način liječenja. Dakle njegova uporabna vrijednost je desetorostruko veća od novčane, zbog smanjenja patnje bolesnika – naglasio je šef Klinike za infektologiju prof.dr.sc. Ivo Ivić ispred tog bolničkog odjela, gdje je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban uručio dva uređaja za terapiju visokog protoka kisika ravnatelju KBC-a Split prof.dr.sc Juliju Meštroviću. Dodao je dr. Ivić kako je trenutno na liječenju 150 bolesnika, a nažalost tri su preminula.


– Trend priliva bolesnika je i nadalje na strani primanja, ne otpuštanja. No ipak je taj ritam nešto manji, kad smo krenuli prije nešto više od mjesec dana imalo smo i po 30 primljenih u tjedan dana. To se sad smanjuje, a kažem vam da je upravo taj priliv bolesnika u bolnicu jedan od najboljih indikatora što se događa na terenu, kojih je razmjera epidemija. Ima se dakle dojam da pomalo jenjava, a što ne znači da je prestala.

Da bi se riješila ova situacija, moralna je obaveza svih građana ove zemlje da se pridržavaju mjera i to vrlo strogo, a nadam se da će se strogo početi kontrolirati provođenje mjera. Bez toga niti jedan zdravstveni sustav, niti naš niti najbogatijih zemalja ne može ovakav tip epidemije zadovoljiti. Funkcioniranje bolničkog sustava ovisi o građanima i njihovom ponašanju u daleko većoj mjeri od onoga što mi imamo i tehnički možemo sebi priskrbiti. Sada imamo sedam aktivnih, dobili smo evo još dva, ministarstvo je poslalo upit pa smo zatražili još deset, to bi zadovoljilo naše potrebe za ovaj intenzitet epidemije – kazao je prof. Ivić, još jednom pozivajući građane na poštivanje epidemioloških mjera jer svim kapacitetima jednom dođe kraj.

Imamo dovoljno mjesta i opskrbit ćemo sve bolesnike

Ravnatelj Meštrović je uobičajeno bio jezgrovit, nakon zahvale županu Bobanu napomenuo je kako je trenutno 14 pacijenata na respiratoru dok ova dva uređaja služe upravo kako bi se izbjegla terapija respiratorom.– Broj pacijenata u KBC-u se povećava, a mi smo ustanova koja mora skrbiti za sve bolesnike koji moraju biti hospitalizirani, nema druge ustanove osim KBC-a. Prema tome, pridržavajmo se svih donesenih mjera, dosljedno, jer tako štitimo sebe, bližnje, ali i bolnički sustav koji nam svima treba – za one oboljele od COVID-a i za sve ostale bolesnike. Mi imamo dovoljno mjesta i opskrbit ćemo sve bolesnike, s COVID-om i bez COVID-a. Problem je osoblje, moramo paziti i nastojati da što manje bude bolesnika s COVID-om jer moramo pružati zdravstvenu skrb svima. KBC Split u postojećim okolnostima funkcionira odlično i svi naši bolesnici imaju sve ono što im treba – odlučan je bio ravnatelj Meštrović, napominjući kako se “za sada preraspodjelom osoblja zadovoljavaju sve trenutne potrebe, no naravno ako se broj bolesnika s COVID-om poveća da će se nešto manje provoditi druge djelatnosti”.

Dva uređaja koji predstavljaju alternativu, odnosno svojevrsnu “branu” prije liječenja respiratorom, vrijedna 93 tisuća kuna, predao je KBC-u Split župan Blaženko Boban koji se također osvrnuo na stanje u županiji pa i državi.

– Do nove godine ćemo realizirati još dva uređaja sa strane županije, no moram naglasiti za stanovnike naše županije: često ponavljamo “čuvajte sebe i svoje obitelji”, ali čuvajte zdravstveni sustav, čuvajmo drage sestre i liječnike koji rade danonoćno! Jer ako zdravstveni sustav “klekne”, neće nas imati tko liječiti, tko će liječiti moga oca, majku, vaše najbliže, bilo koga.

“Treba pojačati nadzor za provođenje mjera”

Na pitanja predstavnika medija o kontrolama epidemioloških mjera, župan Boban je odgovorio kako je na video-konferencijskom sastanku svih župana s premijerom Andrejem Plenkovićem upravo to bila jedna od tema.

– Mjere su dostatne ovakve kakve jesu, ali treba pojačati nadzor za njihovo provođenje i uključiti širu zajednicu, policiju, civilnu zaštitu, koji mogu pridonijeti tome da se vrši jači i restriktivniji nadzor nad provođenjem mjera, uključujući kazne. To su mahom svi župani danas naglasili, a svi su više-manje zadovoljni mjerama. Naša županija je negdje po sredini po rezultatima što se tiče oboljelih, dok je odluka o eventualnoj online nastavi, ta je odluka još uvijek prepuštena županijskim stožerima. Na video-sastanku je bio ministar Radovan Fuchs koji je naglasio da, ako je ikako moguće do krajnjih mjera, da se održi nastava po modelu A ili B, a na C model prijeći samo gdje je to uistinu nužno – kazao je župan Boban.

Jedna od tema je bilo stanje s koronom u domovima za starije, dodao je župan. “Na području županije je za sada situacija mirna što se tiče domova za starije. Bio je proboj u domu u Vukovarskoj unatrag tri-četiri dana, međutim svi su asimptomatski i nema nikakvih problema. Nažalost, zbog one situacije koja je bila u četvrti mjesec jako je puno praznih kreveta i soba pa su oni unutar samog doma izolirani i stavljeni u izolaciju tako da u funkcioniranju nema nikakvih problema.”

Moja reakcija na članak je...
Vau
2
Haha
2
Hagić
1
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
1
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime