Za nama je najtopliji dan dosadašnjeg dijela godine. Iako još nisu dostupni službeni podaci o najvišim dnevnim temperaturama, Dalmacija je bila najtopliji dio zemlje jer su temperature prvi put ove godine službeno prešle 40°C. U Kninu je u nekoliko termina temperatura bila iznad 40°C, a je li dosegla i prešla 41°C znat će se uskoro.

Iznimno vruće bilo je i drugdje. Tako je 40°C izmjereno u dijelovima Cetinske krajine, zaleđa Šibenika i rubnim dijelovima doline Neretve.

Najviše dnevne temperature zraka 12.8.2019. (Pljusak.com)

Zanimljivo je da je da automaska meteorološka postaja mreže Pljusak.com, ona u Poljicima kraj Marine danas zabilježila dosad najvišu temperaturu zraka od čak 40,8°C. To je više nego u toplinskom valu početkom kolovoza 2017.

Kretanje temperature zraka danas u Poljicima

u Splitu je najviša dnenvna temperatura bila oko 37°C, ali je rekord ostao neugrožen jer je nedostajalo oko stupanj i pol do njegovog obaranja.

Očekivano, vrućine su bile najmanje izražene na pučinskim otocima. Tako je Palagruža bila najhladnija neplaninska točka Hrvatske s najvišom dnevnom temperaturom od 31°C.

Kao i jučer, vrućine je bilo teško podnijeti zbog visoke koncentracije vlage u zraku. Kombinacija visokih temperatura i vlage davale su izražen osjet ugode koji se povremeno približavao 50°C u mnogim dijelovima Dalmacije.

I prethodna noć je bila vrlo topla, a nadolazeća bi mogla biti i malo toplija.

Utorak će biti vrlo sličan današnjem danu, a u srijedu nas očekuje umjereno osvježenje.

https://www.dalmacijadanas.hr/wp-content/uploads/2019/08/humidex.jpg