Proteklog vikenda službeno su počeli radovi na projektu “Vrhovi Adriona”.

Kako ističu članovi HPD-a Adrion iz Graca, kroz sljedećih godinu dana južni dio masiva Biokova, iznad općine Gradac, dobit će planinarsku obilaznicu “Vrhovi Adriona”.

Obilaznica obuhvaća 12 KT točaka, a unutar njih su Sv. Ilija (773 mnv) i Sokolić (788 mnv), otprije poznati u planinarskom smislu (Hrvatska planinarska obilaznica).

Najviši vrh buduće obilaznice je Šapašnik (920 mnv) na koji su planinari za vikend postavili prvu upisnu kutiju te označili početak radova. Osim članova HPD Adrion, sudjelovali su još planinari iz Makarske (SAK Ekstrem), Baške Vode (HPD Sv.Ilija) i Metkovića (HPD Gledavac).

Uz staze koje su godinama održavane od strane lokalnih lovačkih društava, članovi HPD Adrion će pridodati ponešto novih i atraktivnijih, pa tako i feratu kroz jamu Zjatva (prolaz kroz sam greben Biokova) što će uvelike pridonijeti atraktivnosti same planinarske obilaznice.

Buduća planinarska obilaznica će dobiti i prvi planinarski objekt (planinarsku kućicu) te planinarsko sklonište. Planinarska kućica će biti pokretni montažni objekt u kojem će moći prespavati 24 osobe, a nalazit će se na samoj stazi.

– Našim dijelom proteže se Via Adriatica trail te Via Dinarica. Do sredine godine očekujemo i tisak planinarskih karti koje obuhvaćaju sve navedeno! Cijeli projekt je pod pokroviteljstvom Općine Gradac, a pripomogli su i TZO Gradac te Splitsko-dalmatinska županija – poručuju iz HPD Adrion.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime