Protekla noć donijela je orkanske udare bure podno Velebita, a olujnih udara bilo je uz obalu Dalmacije. U Splitu su najjači udari dosezali 76 km/h, na Resniku 65 km/h.

Bura je donijela pad temperature zraka planinskim lokacijama. Tako je na Velikoj Duvjakuši na Dinari noćas izmjereno -2°C, a na Svetom Juri na Biokovu -3°C. Hladna fronta premještala se istočnije od Hrvatske pa jutros na planinama BiH pada snijeg.

Jutrošnji snijeg na Vlašiću

Minimalne jutarnje temperature zraka bile su od 7 ponegdje u Zagori do 14°C ponegdje na obali i otocima.

Jutrošnje minimalne temperature zraka (Pljusak.com)

Danas prevladava vedro, bura je već sada prestala, pa će najviše dnevne temperature biti ugodne, većinom od 17 do 22°C.

Današnja čistina zraka i vedrina nakon bure posljednja je ovog mjeseca jer nam već sutra počinje jugo kojem se gotovo ne vidi kraj. Jugo će osobito problematično biti u nedjelju i ponedjeljak, a vrhunac mu se očekuje u ponedjeljak navečer i u noći na utorak kada se na velikom dijelu mora očekuju valovi preko 5 metara. S jugom stižu i kišni oblaci pa će sljedećih 5 dana lokalno pasti preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. Osim kiše, stiže nam novo zatopljenje, od nedjelje vjerojatno i saharski pijesak, a vrhunac koncentracije pijeska u kiši dogodit će se u drugom dijelu ponedjeljka kada bi mogla padati “krvava kiša”, tj. kiša koja je zbog visoke koncentracije saharskog pijeska i prašine crvenkaste boje.

Očekivana koncentracija pustinjskog pijeska u kiši u ponedjeljak u 19 sati

Uz sve nabrojeno, u ponedjeljak bi dodatan problem mogla donijeti ciklonalna plima stoga će se niži dijelovi riva i obala naći pod morem. Od utorka do kraja sljedećeg tjedna pratit će nas jugo, lebić i natprosječna toplina, ali će vjetar biti znatno slabiji nego u ponedjeljak.1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime