Ultra prerađena hrana (UPH) izravno je povezana s 32 štetna učinka na zdravlje, uključujući veći rizik od bolesti srca, raka, dijabetesa tipa 2 i rane smrti, pokazala je najveća svjetska recenzija.
Nalazi objavljeni u BMJ-u sugeriraju da prehrana s visokim udjelom UPF-a može biti štetna za mnoge elemente zdravlja. Rezultati recenzije u kojoj je sudjelovalo gotovo 10 milijuna ljudi naglasili su potrebu za mjerama usmjerenim na smanjenje izloženosti UPF-u, rekli su istraživači, prenosi N1.
U ovome su sujedlovali stručnjaci iz niza vodećih institucija, uključujući Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u SAD-u, Sveučilište u Sydneyu i Sveučilište Sorbonne u Francuskoj.
"Pronađena je izravna povezanost između izloženosti ultra prerađenoj hrani i 32 zdravstvena parametra koji obuhvaćaju smrtnost, rak i mentalne, respiratorne, kardiovaskularne, gastrointestinalne i metaboličke zdravstvene ishode", naveli su oni.
Dodali su da je "veća izloženost ultraprerađenoj hrani bila povezana s većim rizikom od nepovoljnih zdravstvenih ishoda, posebno kardiometaboličkih, uobičajenih mentalnih poremećaja i ishoda smrtnosti". Ističi da ovo naglašava potrebu za mjerama bi se smanjila izloženost ultra prerađenoj hrani, prenosi Guardian.
Nepovoljni zdravstveni ishodi
Rezultati pokazuju da je veća izloženost UPF-u dosljedno povezana s povećanim rizikom od 32 nepovoljna zdravstvena ishoda, izvijestio je BMJ.
Dokazi pokazuju da je veći unos UPF-a povezan s oko 50% povećanim rizikom od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima, 48 do 53% većim rizikom od anksioznosti i uobičajenih mentalnih poremećaja te 12% većim rizikom od dijabetesa tipa 2.



