Vodostaj Kupe nezaustavljivo raste, a Sava dosegnula rekordnih 924 centimetra

Vrhunac vodenog vala očekuje se sredinom tjedna

Hrvatska se i dalje bori s poplavama. Trenutačni vodostaj Kupe je 960 centimetara, a najkritičnije je u Lekeniku, dok je u jasenovačkom području u 20 sati izmjeren najviši vodostaj Save u povijesti – 924 cm. Na državnoj cesti Sisak – Popovača u šumi Brezovica promet je privremeno zatvoren, piše tportal.hr.


Na području oko Jasenovca Sava je u 20 sati dosegnula najviši vodostaj u povijesti, 924 centimetra, a u prosjeku raste cm po satu. Dosadašnji rekord iz 1970. bio je 907.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Borbu s nabujalom Savom, koja prihvaća i velike količine vode iz nabujale Une otežava i snijeg. Vrhunac vodenog vala očekuje se sredinom tjedna. Procjenjuje se da bi rijeka Sava na ovome području mogla rasti još 20-30 cm.

U prigradskim naseljima Siska oko 17 i 30 sati voda iz Odranskog polja u 17.30 sati došla je do kuća i potopila nekoliko njih. Vodostaj Odre i dalje raste, a prelila se voda i iz Lonjskog polja. Vodostaj Kupe na sisačkom području još je u laganom porastu pa su u ugroženim pokupskim mjestima Letovaniću, Starom Brodu i Žažini i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Dramatično je uz Kupu. Desetak obitelji u Žažini do svojih domova mogu jedino čamcima. Trenutačni vodostaj Kupe je 960 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje, a čule su se i sirene. Prema najavama, očekuje se da će vodostaji Kupe i Odre narasti još dvadesetak centimetara tako da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2014. i moglo bi biti poplavljeno pedesetak kuća. Na terenu su vojska, vatrogasci i volonteri Crvenog križa, a pomažu i građani. Također, na državnoj cesti D36, na dijelu Sisak-Popovača, prelila se voda iz Lonjskog polja i na tim se mjestima grade zečji nasipi.

Na području Letovanića na izgradnji zečjih nasipa angažirano je 108 pripadnika Hrvatske vojske s tri teretno-terenska motorna vozila i dva motorna čamca, a na području šume Brezovica na cesti Sisak – Popovača 20 pripadnika s jednim teretnim motornim vozilom, gdje se očekuje dolazak još 53 pripadnika Hrvatske vojske.


Na državnoj cesti Sisak – Popovača u šumi Brezovica gdje je prometnica privremeno zatvorena za sav promet, piše tportal.hr.

Promet će biti obustavljen od ponedjeljka, 19. ožujka u 19 sati do utorka, 20. ožujka u 7 sati, a najbliži obilazni alternativni pravac između posavskog i moslavačkog dijela županije bit će preko Ivanić Grada i Martinske Vesi. Ovisno o uvjetima koji će biti na trenu, Stožer će u utorak donijeti odluku o daljnjoj regulaciji prometa.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0