Vlada Republike Hrvatske na svom je Facebooku objavila detalje posljednje ponude sindikatima u prosvjeti. Uz dinamiku povišenja plaća navedeni su i rokovi, a u jednoj se rečenici spominju i koeficijenti.

Sastavni dio naše ponude je promjena postojeće Uredbe o složenosti poslova te cjelovita izmjena koeficijenata kako bi se ispravile nepravde i nelogičnosti koje sada postoje.

U međuvremenu, nudimo rast plaća u obrazovanju za 10,4% u četiri faze:

📌 +3% za prosinac 2019. posebnim dodatkom
📌 +2% za siječanj 2020. povećanjem osnovice
📌 +3% za lipanj 2020. (2% povećanjem osnovice te 1% posebnim dodatkom)
📌 +2% za listopad 2020. povećanjem osnovice

S ovom ponudom plaće će učiteljima i profesorima između 2017. i 2020. rasti ukupno za 23,1%.

Osim toga, dogovoreno je da će, ne bude li do 31. prosinca 2020. izmijenjena Uredba o koeficijentima složenosti poslova, zaposleni u sustavu obrazovanja dobiti dodatnih 1% dodatka na plaću.Ovom cjelovitom ponudom idemo u rješavanje srži problema, dakle koeficijenata, a istovremeno dižemo plaće zaposlenima u obrazovanju i prije samih izmjena”, stoji u Vladinoj objavi.
 
Reakcijec na ovu objavu su vrlo negativne. Evo nekih od njih:

“Izjava da ako date nama koeficijent, da će i drugi tražiti ne stoji. Mi smo u reformi, nama se povećao opseg posla, drugima nije. Imate akcijski plan strategije obrazovanja u kojemu ste vi kao mjeru 4.1.4 naveli izjednačavanje s drugima, i stavili rok 2019. Samo odradite mjeru koju ste sami odredili i mi se vraćamo u učionice istoga trena.”

“Znači, nudite 23%, a nedate 6,11%? Koga bi pravite budalama? Ne vrijeđajte inteligenciju ovog naroda!”
“Molim vas jedan kruh.
Evo izvolite jedan kroasan.
Oprostite, kruh sam tražila.
Oh, pardon, evo vam 2 kroasana.
Molim, pa kruh trebam?
Ali bolji su vam kroasani.
Ne zelim kroasan, hoću kruh.
Ali kroasani su tek svježe pečeni, evo vam 3.
Pa dobro jel se mi razumijemo, hoću kruh…
Itd….”
“Da je 10,4% bolje od 6,11%, dali bi vi prosvjeti već odavno 6,11. Pametnom dosta.”
“Ne moramo uopće raspravljati o visini ponude jer je njen sadržaj trenutno nezakonit, što se može protumačiti jedino tako da je neki grafičar napravio nenamjernu grešku pri izradi infografike. 🙂
O visini osnovice pregovaraju svi sindikati javnih službi, što znači da na pregovorima s obrazovnim sindikatima protekla dva dana o visini osnovice uopće niste smjeli pregovarati.
Budući da smo svi sigurni kako i vi i sindikati poštujete zakonske propise i temeljni kolektivni ugovor to znači da o osnovici niste ni pregovarali, pa ista ne može biti niti dijelom ponude obrazovnim sindikatima.
Došlo je, dakle, do pogreške pri izradi ove infografike, nadam se da ćete je što prije ispraviti.”
“Pa ako je ovo sto im vi nudite “bolje” a oni traze “losije” , logikom je njihovo “losije” za vladu jeftinije, pa sto im onda ne date losije, dakle KOEFICIJENT!!! Ovo sto nudite je svima, a ne samo njima, a oni ne traže za sve nego za sebe, jer kad se uzimalo uzimalo se njima, a sad kad se “daje” daje se svima, i to preko njihovih leđa i štrajka…”

“Još uvijek mi nije jasno kako se 11 puta mogao mijenjati koeficijent bez stranih konzultanata, a učiteljima čiji sindikati već imaju razrađene dokumente sa razrađenim potrebnim povećanjem koeficijenata za sve zaposlene u obrazovanju od teta čistačica pa do učitelja se to ne može????? Inat i arogancija jednog čovjeka ništa drugo!”

“Tko vam je predavao matematiku sad se pokriva po ušima”

“Ovaj prikaz je sramotan način. Osramotili ste sebe i glasači ako su imalo pametni će vas dobro kazniti.”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime