Vjerovali ili ne, pred nama su dva suha dana s burom: Vjetar već stvara probleme na magistrali

U ponedjeljak bi se u Dalmaciji lokalno mogle mjeriti rekordno visoke temperature zraka za zadnju dekadu studenog i to posljednjih 100 godina!


Kako je izvijestio HAK u nedjelju navečer, zbog olujne bure na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabranjen je promet za I. i II. skupinu vozila – autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim tovarnim prostorom.


Uvod je to u dva suha dana s burom koja će jaka s olujnim udarima biti samo podno Velebita, a u većem dijelu Dalmacije bit će tek slaba do umjerena.

Slaba do umjerena bura zapuhala je u nedjelju navečer i u Splitu. Bura ima fenski učinak pa je u 22 sata zabilježena najviša temperatura u dosadašnjem tijeku dana, 18,4°C.

Još toplije je bilo u nekim dijelovima Dalmacije gdje je temperatura zraka u nedjelju dosegnula ili čak malo prešla 20°C.

Današnje najviše dnevne temperature zraka u Dalmaciji (Pljusak.com)

O tome koliko je to rijedak događaj za zadnju dekadu studenog govori podatak da je samo jednom u povijesti službenog mjerenja u Splitu u zadnjoj dekadi studenog izmjereno 20 ili više stupnjeva.

Ponedjeljak donosi suho vrijeme i slabu do umjerenu buru. Temperature će porasti u odnosu na nedjelju, pa je izgledno obaranje i dekadnog i dnevnog rekorda!

Suho će biti i u utorak, a u srijedu stiže nova promjena vremena s kišom. Stari su se počele značajno “komplicirati” na sionotočkim kartama. Tako je izvjesno da će sve do kraja sljedećeg tjedna biti natprosječno toplo, no u tjednu iza moguć je veliki obrat. O tome opširnije pročitajte na našem portalu tijekom ponedjeljka.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime