Više od 10 prijava za zlostavljanje studentica na Akademiji u Zagrebu: “Imamo imena”

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jasna je poruka studenta


“Silovana sam puno prije nego što sam ušla u svoju profesiju (…). Nadam se da će svi sad izaći s imenima da bi se predatori maknuli s naših ulica, škola i akademija… ja sam šutjela punih 15 godina prije nego sam otišla na policiju… i ne, nisu ga zatvorili, bilo je prekasno i nije bilo dovoljno dokaza za sud… ali sam bar progovorila…”.


Ovo je bolno priznanje glumice Dore Lipovčan.

A progovoriti je najvažnije! U manje od 24 sata Zagrebačka je akademija zaprimila preko 10 prijava studentica o nasilju od strane njihovih profesora, javlja RTL.

– Imamo naravno imena, imamo ih! Javljaju se i kolegice koje su završile akademiju s nekim svojim iskustvima od prije – rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

– Kod mene kao muškarca to izaziva jedan, možda čak i negativan poriv da imam potrebu se na neki način pošakatat’ s takvim tipovima – kazao je redatelj Zrinko Ogresta.

Iz akademije i dalje pozivaju studente da skupe hrabrost i prekinu šutnju – da prijave zlostavljače povjerenstvu u kojem sjedi i studentica Martina.– Ono što je najvažnije za reći, i cure trebaju znati da se njihova anonimnost apsolutno zaštićuje na sve moguće načine. Imena od tih cura nikad neće izaći i sve će se napraviti da se anonimnost zaštiti – rekla je studentica filmske i televizijske režije Martina Marasović.

U isto vrijeme broj novih svjedočanstava na Facebook stranici NISAM TRAŽILA nezaustavljivo raste.– Ja osjećam kao dekanica i kao nastavnica koja je zaposlena ovdje preko 10 godina odgovornost jer to nisam vidjela, jer to nisam znala – podijelila je Perković Gamulin.

– To može završiti otkazom, suđenjem, ukorom – nemam pojma, teško mi je unaprijed reći bilo što – izjavio je Zvonimir Jurić, prodekan za nastavu Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme, jasna je poruka studenta.

– Nisam imala sama takva iskustva, ali znam puno ljudi koji su imali tako da mislim da uvijek treba vjerovati ljudima koji imaju nekakva svjedočanstva – kazala je studentica dramaturgije Ema Kliman.

– Hvala Bogu da se napokon krenulo nešto oko toga pokretati, jer to očito traje već godinama i godinama unazad – poručio je student glume Vid Ćosić.

Jer svi poručuju – ne znači ne. I ako to zlostavljači i nasilnici ne mogu shvatiti – na institucijama da odrade svoj dio posla.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
2
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime