Virtualna izložba “Ajmo u mačkare! Pokladni običaji triljskog kraja 1966. godine” Muzeja triljskog kraja

Temeljem njegovih zapisa, intervjua s lokalnim stanovnicima te fotografija grapskih i vojnićkih mačkara, nastala je virtualna izložba „Ajmo u mačkare! Pokladni običaji triljskog kraja 1966. godine“


Pandemija Covid-19 je ostavila traga na našem načinu života, svakodnevnici i našim malim ritualima, no utjecala je i na brojna društveno-kulturna događanja i tradicije koje smo zbog zaštite javnog zdravlja morali staviti „na čekanje“. Osim brojnih događanja u zatvorenom, otkazana su i mnoga događanja na otvorenom, a tijekom proteklog pokladnog vremena najuočljiviji je bio izostanak maškaranih povorki koje istovremeno kreiraju zabavu i čuvaju tradicije svojih zajednica, tj. vrijednu nematerijalnu kulturnu baštinu.


Ophodi tradicijskih mačkara triljskog kraja (ali i šire) su ove godine izostali, no s pomoću suvremenih tehnologija možemo zaviriti u prošlost, točnije u 1966. godinu, i pogledati kako su izgledale i što su predstavljale mačkare iz tog vremena.

Zahvaljujući susretljivosti Instituta za Etnologiju i folkloristiku iz Zagreba koji je građu ustupio na korištenje, imamo mogućnost predstaviti istraživanje dr. sc. Josipa Milićevića koji je te 1966. godine kao djelatnik Instituta boravio u Cetinskom kraju te zabilježio svoja opažanja o pokladnim običajima u Grabu (Vrabač), Vojniću i Košutama. Temeljem njegovih zapisa, intervjua s lokalnim stanovnicima te fotografija grapskih i vojnićkih mačkara, nastala je virtualna izložba „Ajmo u mačkare! Pokladni običaji triljskog kraja 1966. godine“ .

Virtualnu izložba sadrži 25 fotografija i jedan video zapis nepoznatog datuma nastanka, no vidljivo je da ima recentniji datum snimanja. Izložbu pogledajte na službenim mrežnim stranicama Muzeja triljskog kraja.

Poveznica: https://muzejtriljskogkraja.hr/virtualna-izlozba-ajmo-u-mackare/Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime