Iako je Slovenija kraj “svoje” epidemije proglasila prije pet dana, Hrvatska to sigurno neće učiniti još neko vrijeme.

– Još sigurno nećemo. Nova je bolest u pitanju, izazovi su brojni – kratko je odgovorio ministar zdravstva Vili Beroš.

Upravo je on epidemiju proglasio 5. ožujka, i to zato da se u sustavu na noge mogu dići različite službe, resursi, sve što je potrebno. Kod manjih, poznatih epidemija o službenom trajanju odlučuju epidemiolozi, piše 24sata.

– Primjerice, kad smo imali epidemiju ospica, njezin smo kraj odredili isključivo temeljem medicinskih kriterija – traje do trena kad od zadnjeg slučaja prođe period maksimalne inkubacije ili dva takva perioda, ovisi. Ovo je nešto sasvim drugo, s čim se u 25 godina rada u ovoj ustanovi nisam susreo – pojašnjava primarijus Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti pri HZJZ-u.

Je li se razgovaralo o proglašenju kraja epidemije korona virusa u Hrvatskoj on, kako kaže, ne zna.

Ravnatelj Zavoda Krunoslav Capak na to pitanje jučer nije odgovorio. Prije nekoliko dana je rekao da za proglašenje kraja HZJZ daje prijedlog ministru zdravstva, a odluku donosi Vlada.

– To je epidemiološka procjena koja se bazira na težini bolesti, opasnosti bolesti, transmisiji bolesti, opasnosti od ponovnog dolaska bolesti i na temelju broja oboljelih – rekao je Capak.

Dr. Kaić dodaje kako će u ovom slučaju kriterij biti i prestanak potrebe za mobiliziranim drugim, nemedicinskim resursima, piše 24sata.

– Ne moramo nužno biti bez ijednog novooboljelog da bi se proglasio kraj – kaže dr. Kaić.

I Slovenija je kraj epidemije proglasila u neobičnom trenutku, prva, i zasad jedina u EU. Prema pisanju tamošnjih medija, vlada je učinila to kako bi izbjegla nova davanja za pomoć gospodarstvu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime