Sjeverozapadni dio Gorskoga kotara već je pet godina najfrekventija migrantska ruta, a kuće i vikendice česta su meta provala i krađa. Tijekom noći jedno je vozilo ukradeno, potom pronađeno uništeno. Bilo je i pokušaja krađe koju su mještani spriječili. Pretpostavljaju da je riječ o migrantima s obzirom na to da je ovo razdoblje godine kada se prolazeći uobičajenom rutom spuštaju u mjesta, piše HRT.

Iako policija pojačano nadzire to područje, mještani tvrde kako su to organizirane grupe s vodičima koji dobro znaju sve šumske putove. Mještanima Mrkoplja i ostalih susjednih sela s prvim hladnijim danima, ususret često dolaze migranti. Tako je već posljednjih pet godina. Ovu najfrekventniju rutu, tvrde mještani, migranti poznaju bolje od njih samih. Na njoj je znalo biti provala u vikendice, lovačke i planinarske domove.

– Prije dva dana je jedno vozilo ukradeno, jedno je uništeno. Bila su i dva pokušaja otuđenja privatne imovine, ali ljudi su to spriječili, rekao je Josip Brozović, načelnik općine Mrkopalj. Načelnik ističe kako policija nije potvrdila da je ovoga puta riječ o migrantima, ipak apelira na mještane da čuvaju svoju imovinu, zaključavaju kuće i vozila.

Najčešće su to velike skupine koje na ovo područje dolaze preko Ogulina i Bjelolasice. Zahtjevna je to šumska ruta pa se u naselja uglavnom spuštaju u potrazi za hranom i skrovištem. Krajnja destinacija im je Fužine, a onda idu put Platka i dalje prema slovenskoj granici, piše HRT.

Sve troškove šteta Gorani do sada snose sami. Očekuju pomoć Vlade jer, tvrde, migranata će zasigurno još dugo biti na ovom području.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime