Vidošević bi danas prvi put trebao iznijeti obranu. Uhićen je prije 8 godina

Obitelj Vidošević u svom vlasništvu ima 26 nekretnina u Zagrebu, Splitu, Nemiri kod Omiša i Gorskom kotaru

Nadan Vidošević danas bi trebao iznijeti obranu u aferi Remorker na zagrebačkom Županijskom sudu. Vidošević je obranu trebao iznijeti 2. ožujka, ali je ročište odgođeno zbog bolesti članice sudskog vijeća.


Bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore to će učiniti više od četiri godine nakon samog početka suđenja u aferi u kojoj je optužen zbog izvlačenja novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu.

Podsjetimo, Vidoševiću je suđenje počelo 27. siječnja 2017. godine, više od tri godine nakon samog uhićenja. No tek danas će iznijeti obranu.

Vidošević tvrdi da je gradio Hrvatsku kao “zemlju etike i morala”

Na novinarsko pitanje ostaje li pri tvrdnjama da će tijekom suđenja uzvratiti kontraoptužbama na račun Uskoka Vidošević je 2016. rekao da će cijeli ostatak svog života posvetiti da Hrvatska bude onakva kakvu je sanjao 1989. kada je ušao u politiku, piše Index.

“To znači zemlja etike i morala i to je temeljni moj cilj, a mislim da će ovaj proces to uspjeti”, kazao je Vidošević.

Policija je nakon uhićenja samo iz njegove vile na Prekrižju izuzela 444 umjetnine, vrijedne 14.3 milijuna kuna. Obitelj Vidošević u svom vlasništvu ima i 26 nekretnina u Zagrebu, Splitu, Nemiri kod Omiša i Gorskom kotaru.

Ukupno je, sumnja se, od 2006. do ožujka 2011. iz HGK izvučeno 36 milijuna kuna.

Afera Remorker

Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić koje su također porekle krivnju.Preostalih četvero suoptuženika je prije suđenja priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker – Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i oprani novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku te marketinški stručnjak Davor Komerički koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

U Vidoševićevom bunkeru manji zoološki vrt ubijenih afričkih životinja

U pretresu vile Nadana Vidoševića, odnosno u bunkeru koji se nalazi ispod njegove kuće na Gornjem Prekrižju, pronađeno je mnoštvo lovačkih trofeja, skupocjenih slika, skulptura, antiknih karata.

Nakon uhićenja se otkrilo da je Vidošević bio strastveni lovac, što je prilično skup hobi. U Africi je poubijao manji zoološki vrt – slonove, vodenkonje, lavove itd. – a u njegovoj kući je pronađen i trofej iz lova na polarnog medvjeda, inače iznimno ugroženu životinjsku vrstu. Prema tvrdnjama stručnjaka, lov na polarnog medvjeda košta najmanje 50 tisuća eura, a u sličnom novčanom okviru kreće se i lov na mošusno govedo, koje Vidošević također ima u svojoj kolekciji.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
4
Molim?
1

1 KOMENTAR

  1. Da živimo u sređenoj državi već bi on tuka doživotnu. Kad ono…već su utvrdili da je 80% imovine legalno stekao. A šta drugo očekivat nego da će i ostatak proglasit legalno stečenim. PLJUC

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime