Tijekom srijede ciklona je donijela nove oborine na području Dalmacije, koje su lokalno bile i obilnije.

Hladna fronta oko 12 sati zahvatila je sjever Dalmacije, te se polako počela spuštati prema jugu donoseći umjeren pad temperature, jake i olujne udare tramontane, a lokalno i neverine s pijavicama.

Državni hidrometeorološki zavod upozorava pomorce na udare bure i sjeverozapadnog vjetra 35-55, podno Velebita i do 60 čvorova, a još u početku na južnom i srednjem Jadranu južnog i jugozapadnog 35-40 čvorova. Moguće su mjestimične nevere, te stanje mora na otvorenom 5 (valovi od 2.5 do 4 metra visine).

Brojna upozorenja

– Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova – poručuju iz DHMZ-a.

Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – navode putem sustava Meteoalarm te dodaju da budete svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika.

Olujna tramontana i pijavica na moru

Nevrijeme je zahvatilo i putnike na trajektu Petar Hektorović koji se kretao od Visa prema Splitu.– Evo nas na trajektu Petar Hektorović za Vis. Na području između Visa i Punte Planka razvio se olujni oblak i prava pijavica koja se formirala oko 2 nautičke milje od sjeverne obale otoka. Upali smo u frontu koja se protezala od Šolte do Visa i počela je padati jaka kiša uz olujne udare tramontane – rekao nam je čitatelj.

Pijavica nije trajala dugo, ali se u potpunosti formirala i kretala blizu otoka. Putnici su sretno stigli na odredište.

Prema podacima automatskih meteoroloških postaja Pljusak.com, najviše je palo na Pagu – 79 litara po kvadratnom metru. Na širem području Zadra palo je od 20 litara na otocima do 70 u zaleđu.

Obilnije oborine bilo je i na području Šibenika gdje su neke postaje izmjerile blizu 50 litara kiše, a najmanje bilježi područje južnije od Splita, posebno otoci koji mjere uglavnom oko 10 litara. Dobra vijest je da se glavnina oborina tamo tek očekuje.

 


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime