Na današnjoj sjednici gradskog vijeća grada Splita, vijećnica stranke Pametno Kristina Vidan otvorila je raspravu o stanju na Marjanu.

– Na temelju svega što se događalo i što je na vidjelo izašlo tijekom provođenja sanacije na Marjanu evidentno je da Javna ustanova za upravljanje Park šumom Marjan nije provodila planove gospodarenja šumom koji su donošeni.

Više stručnjaka je u svojim izvješćima potvrdilo da se šumom nije upravljalo po pravilima struke, a predsjednik upravnog vijeća JU Marjan gospodin Ruščić je jučer na javnoj tribini izjavio da se on slaže da ustanova nije ispunila svoju zadaću i da podržava ideju da se ona ukine.

To je jedini način da osiguramo da se ovakvo zanemarivanje šume i besmisleno trošenje novaca iz gradskog proračuna od 7,5 miljuna kuna koliko izdvajamo za JU Marjan godišnje više ne ponovlja u budućnosti.

Iz primjera ustroja slične ustanove koja upravlja park šumom Maksimir vidimo da je u njoj tek 12 zaposlenih dok se za provođenje šumarskih poslova angažiraju kooperanti. Stoga smatram da je sazrelo vrijeme da se provede restruktiranje u JU i zato predlažem u ime stranke Pametno ovom GV da donose zaključak o pokretanju restrukturiranja JU za upravljanje park šumom Marjan i to u skladu s primjerima pozitivne prakse u RH.

Drugi zaključak koji ću predložiti se odnosi na upis posebnog pravnog režima za sve zemljišne čestice u sastavu Park šume Marjan i pri tom želim podsjetiti gradonačelnika da ga je ovo GV za njegovu provedbu zadužilo još u travnju 2018. Građani su više puta jasno iskazali da im je zaštita Marjana na prvom mjestu, da ne žele više nikakvo grickanje šume od raznih interesnih skupina i od 2011. stalno iskazuju svoje NE gradnji u park šumi Marjan. Nije dovoljno da vi izjavite da dok ste vi gradonačelnik neće biti gradnje na Marjanu, vaša je dužnost, a imate za to niz alata na koje smo vas na ovom GV upućivali od cjelovite katastarske izmjere, upisa posebnog pravnog režima ili ukidanja građevinskih područja da onemogućite gradnju na Marjanu trajno – zaključila je Kristina Vidan.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime