Veteranske udruge Splita: Oduševljeni smo angažmanom predsjednice i premijera u potpori našem Marku

"Marko je dio nas, zajedno s nama je tvorac Hrvatske državnosti, zajedno s nama je kroz Domovinski rat upisan u Hrvatsku povijest i ne postoji gumica ili korektor koja to može obrisati ili korigirati"

Koordinacija udruga veterana borbenih postrojbi, Koordinacija braniteljskih udruga grada Splita i stradalničke udruge iz Domovinskog rata grada Splita i SD županije uputile su tijekom petka priopćenje za javnost povodom zabrane koncerta Marka Perkovića Thompsona u Sloveniji.


Priopćenje, kojega je potpisao predsjednik Zoran Buzdovačić, prenosimo autentočno i u cijelosti:

Prisiljeni smo javno, po tko zna koji put do sada, nadajući se izgleda uzaludno da više neće biti potrebe reagirati u obrani diskriminatornih odluka i stavova prema građanima i samoj Republici Hrvatskoj.

Povod je ovoga puta što je sutra, 20 svibnja, u Mariboru  trebao biti održan koncert Marka Perkovića Thompsona. Međutim, na prijedlog mariborske policije Upravna jedinica Maribor zabranila je koncert.

 U izjavi za medije, glasnogovornica slovenskog MUP-a zabranu održavanja koncerta obrazložila je sigurnosnim razlozima, iako je 17. svibnja slovenska Komisija za nadzor tajnih službi donijela zaključak prema kojemu je zabrana političkog, a ne sigurnosnog karaktera.

Mi, koji smo zahvaljujući Marku, učvršćivali svoju ljubav, vjeru i skrb prema Svevišnjem, domovini , svojim bližnjima i svim ostalim ljudima tražimo od naroda izabranih predstavnika da dignu svoj glas, koriste svoje pozicije i dužnosti, te sve one koji nas etiketiraju raznim atributima, nazivajući nas svakakvim imenima, da pročitaju stihove svih sedam albuma.


Marko je dio nas, zajedno s nama je tvorac Hrvatske državnosti, zajedno s nama je kroz Domovinski rat upisan u Hrvatsku povijest i ne postoji gumica ili korektor koja to može obrisati ili korigirati.

Oduševljeni smo angažmanom Predsjednice i Premijera u potpori našem Marku, te se shodno tome nadamo da će zajedno s nama zapjevati na slijedećem Markovom koncertu, makar to bilo u pulskoj areni.I kao što Marko pjeva:“
Usliši molitve narodu Bog
ugasi vatru i dim
vrati joj staru slavu i sjaj 
zemlji sto bješe k’o raj

Al’ opet se nad nas nadvilo zlo
vreba i čeka svoj čas
čuje li narod povijesti glas
samo u Bogu je spas

HHO: Hrvatska visoka politika oprezno je reagirala na zabranu Thompsonovog koncerta

HHO je na istu temu također poslao pripćenje, kojega prenosimo u cijelosti:

Praksa zabranjivanja rock-koncerata u europskim državama, ali i u Americi, stara je koliko i sama rock glazba. Najnoviji je primjer te prakse zabrana koncerta hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona u susjednoj Sloveniji. Povodeći se za primjerom Njemačke, Austrije, Švicarske i Nizozemske, Hrvatske (Pula, Umag), BiH (Sarajevo grad, ali ne i u predgrađu Sarajeva – Kiseljaku), koje su zabranile Thompsonove koncerte  i Slovenija je posegnula za mjerom zabrane. Ona opravdava taj čin sigurnosnom procjenom svojih službi, prvenstveno policije koja je prijedlog za zabranu uputila mariborskim gradskim vlastima. Potonje su taj prijedlog prihvatile prije nekoliko dana iako su sam koncert odobrile ima tome već dugo vremena.

Postavlja se pitanje što se to u međuvremenu dogodilo u Sloveniji, da su mariborske gradske vlasti zabranile Thompsonov koncert. Dio odgovora na to pitanje svakako treba tražiti u aktualnoj slovenskoj visokoj politici. Naime, prema pisanju mariborske „Večeri“ od srijede protiv koncerta bile su neke udruge i manje stranke. No protiv su bili i premijer Cerar i predsjednik parlamenta Brglez. Prema pisanju slovenskog „Reportera“ policija je vršila pritisak na organizatora da ishodi suglasnost za koncert od politike. Policija je na koncu dopustila da na koncertu bude samo 1000 osoba. Tezu da se koncert zabranjuje zbog toga što bi na njega mogli doći Hrvati iz obližnje Austrije i Hrvatske, ne „drži vodu“ budući je izvan granica Slovenije prodano samo 30 karata.

Uz to vjerojatno je do promjene stava politike došlo i zbog nepromišljene i neprofesionalne najave voditelja emisije Bujica, Velimira Bujanca od 15.05.2017., o tome da će koncertu nazočiti i Janez Janša, jedan od lidera slovenske oporbe. Time bi koncert hrvatskog rock glazbenika prestao biti samo glazbeni događaj i postao prigoda za možebitno javno okupljanje slovenske političke oporbe.
 
Međutim, policija ne može svoje procjene temeljiti na politici. Zabranom koncerta zbog političkih procjena slovenska policija postaje politička policija.

O slučaju Thompson u srijedu je raspravljao i Odbor za kontrolu tajnih i represivnih službi Slovenskog parlamenta koji nije našao razlog za zabranu koncerta.

Na drugoj strani, hrvatska visoka politika oprezno je reagirala na zabranu Thompsonovog koncerta. Premijer Andrej Plenković rekao je za hrvatske medije da “zabrana nije dobra“ te „da mu nisu poznati razlozi za nju“.  Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović  izdala je posebnu izjavu naglasivši da su zabrane “kontraproduktivne”. Iz njihovih izjava vidljivo je da se ne žele miješati u unutarnje stvari Slovenije, zbog povrede ljudskih prava državljanina RH.

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) kao nevladina udruga,  za razliku od državnih institucija, ima pravo reagirati na povrede ljudskih prava u svim državama članicama Konferencije o europskoj sigurnosti. To nije samo naše pravo nego je i naša obveza, pogotovo kad je riječ o povredi ljudskih prava jednog državljanina Republike Hrvatske u inozemstvu.

HHO podsjeća da svaka država članica Europske unije (EU) pa tako i Slovenija ima pravo primarno odlučivati o mjerama vladavine prava, pa tako i o pitanjima vezanima uz ljudska prava, no ona pri tome mora poštivati europske standarde. Jedan od tih standarda je i pozitivna dužnost države da osigura svakome pravo na slobodu mirnog okupljanja temeljem članka 11. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.  Navodna mogućnost sukoba između Thompsonovih simpatizera i njegovih protivnika, koju prema medijima slovenska policija navodi kao razlog za zabranu Thompsonovog koncerta, nije sama po sebi dostatan razlog za zabranu. Prije nego donesu zabranu okupljanja, državne vlasti obvezne su donijeti konkretnu procjenu o mogućoj veličini sukoba, nužnim sredstvima za neutraliziranje sukoba, ako do njega dođe, te preventivnim mjerama koje treba poduzeti da do sukoba uopće ne dođe. Iz medija ne možemo saznati je li išta od toga slovenska policija poduzela prije nego je donijela zabranu.

Sve dok to ne budemo znali smijemo s razlogom vjerovati da je zabrana Thompsonovog koncerta isključivo politički motivirana.
Konačno, HHO je u više navrata iskazao svoje neslaganje s ikonografijom i tekstualnim sadržajem Marka Perkovića Thompsona, ali smo u Izjavi od 29. svibnja 2008. naglasili “kako je štetno, posebno u društvenom kontekstu suvremene Hrvatske zabranjivati nastupe Thompsona i drugih izvođača koji izazivaju mučne prijepore u javnosti. HHO je osobito zabrinut zbog izražene nespremnosti toga pjevača, ali i organizatora (njegovih koncerata) da na koncertima ne dođe do uzvikivanja političke parole ‘za dom spremni’ (u sklopu pjesme Čavoglave). Tu parolu, slično nekim drugim porukama koje opetovano ističe Thompson, nije moguće lišiti njenoga dominantnoga profašističkoga i zločinačkoga značenja”.  Međutim, u međuvremenu je Marko Perković Thompson smekšao svoj stav vezan uz pjesmu Čavoglave pa je njegov organizator dogovorio s austrijskim predstavnicima da ta pjesma neće biti izvođena na koncertu u Austriji.

HHO-a  tako poziva Marka Perkovića Thompsona da i na budućim koncertima odustane od svojega tvrdoglavog insistiranja na ikonografiji koja izaziva podjele i sukobe u društvu.
Protivimo se svakoj zabrani, jer svaka zabrana predstavlja restrikciju slobode izražavanja, dakle temeljnoga ljudskog prava. Pri tome načelnome stajalištu Izvršni odbor Hrvatskoga helsinškoga odbora ostaje i danas, a slovensku politiku i mariborske vlasti  poziva da preispitaju svoju odluku o zabrani Thompsonovog koncerta.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0