Vesna Škare Ožbolt: “Nemam dojam da su suci korumpirani, Šeks je Josip Manolić hrvatskog pravosuđa”

Smatra kako je pri imenovanju glavnog suca Vrhovnog suca riječ o političkoj igri, ali kaže da je teško reći tko je tu u pravu odnosno i da su i jedan i drugi u pravu, i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković

U emisiji Nedjeljom u 2, gostovala je Vesna Škare Ožbolt. Objasnila je što je to ponovno vuče u politiku, kakvi su joj planovi za Zagreb te zašto misli da bi baš ona mogla biti nova zagrebačka gradonačelnica. Urednik i voditelj je Aleksandar Stanković.


Na pitanje ne ide li joj u odvjetništvu baš dobro, kaže da posao ide dobro i ispunjava sve kriterije da ostane u tom poslu, ali su ju zasmetale neke stvari koje se događaju u Gradu i da nema velikih ideja kako riješiti krizu u Zagrebu, a definitivno je tvrdi – u krizi, piše HRT.

O obnovi Zagreba

Ona bi osnovala Zavod za obnovu i kad bi postala gradonačelnica najprije bi se kaže, počela baviti obnovom Zagreba.

– Mi govorimo o strategiji i viziji, to vam ne može država dati. Fond plaća na osnovu toga što dostavite kao projekt, a Grad odlučuje od kojeg dijela grada krenuti i kako obnoviti.

Navela je kako su u pitanju četiri kategorije obnove i to mora donijeti Grad.

Obnova je prva stvar i s tim se mora krenuti odmah, ali s tim se ne može krenuti ako je toliko ureda, treba objediniti urede, prenosi HRT.


Ured gradonačelnika

– Gledala sam popis ljudi i u uredu gradonačelnika ima 285 zaposlenika, ima tehničku službu, realno tu može biti maksimum 20 zaposlenika i ne pretjerujem, i to možete podijeliti u dvije smjene. Ured treba raditi u dvije smjene, pa raditi i cijelu noć jer su takva vremena. Stručna služba gradonačelnika, tu je i pravna služba, tu je oko 220 ljudi. To je oko 500 ljudi.

Vi možete otpuštati i primjenjivati silu, ali to tako navodi, ne ide, jer ćete otvoriti niz sudskih postupaka, moj plan je ne davati otkaze, ali sve treba reorganizirati.– Ne treba misliti da je sve loše, ima onih koji su vrhunski znalci, ali imate i onih koji ne funkcioniraju, primjer je e-građevinska dozvola.

Navela je da ima puno stvari koje bivši gradonačelnik napravio poput uređenja Jaruna, Bundeka, MSU-a.

Pravosuđe i korupcija

Kao bivša ministrica pravosuđa o korupciji u tom području kaže da nema dojam da su suci korumpirani, ali ističe da imamo problem s pravosuđem, kao što je primjerice dugotrajno vođenje postupaka, a tada se još nisu ni vodili postupci protiv političara.

– Ne mogu objasniti zašto se dugo vode postupci protiv političara, sposobni odvjetnici mogu napraviti prolongaciju, ali nema tog odvjetnika koji može to raditi toliko dugo, dodaje.

O Vrhovnom sudu

Smatra kako je pri imenovanju glavnog suca Vrhovnog suca riječ o političkoj igri, ali kaže da je teško reći tko je tu u pravu odnosno i da su i jedan i drugi u pravu, i predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, kao i da obojica nisu u pravu. Jer Ustavna ovlast predsjednika je da predlaže, a Sabor potvrđuje. Unačeno je sudbeno vijeće, ali predsjednik kaže mene to ne zanima, pa mu predsjednik Sabora uzvrati da to tako ne može.

– Mislim da je to neozbiljno raditi na ovaj način, to je sve jako iscrpljujuće i sviđa mi se takav način i stil funkcioniranja.

Za Vladimira Šeksa je rekla kako je on Josip Manolić hrvatskog pravosuđa, i na pitanje ima li on utjecaj na premijera, odgovara kako je to moguće s obzirom na to da su u istoj stranci.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
0
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
3
Molim?
0

3 KOMENTARI

  1. Da bi se bolje razumili, jugokomunistička partija vlada od 1945 do danas! “hdz+sdss+sdp”+ostali “čvarci”=kpj-u, jus,ako sam krivo rekao otvorite Arhivu pa me demantirajte ,ili pitajte Manolu, Sovu, Milorada i njihove i titine piunire?!

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime