VELIČANSTVENI PRIZORI S KROVA HRVATSKE Ledena bajka na Sinjalu, obližnje sklonište djelomično zatrpano

[FOTO + VIDEO] Planinari su se do najvišeg vrha Hrvatske probili tijekom subote


Prva dva zimska mjeseca, prosinac i siječanj, u dijelovima Dalmacije bili su obilježeni rekordnim količinama oborina. Pri tome su ekstremne količine pale u prosincu, a više od prosjeka zabilježio je i siječanj. Kao što je poznato, zima se temperaturno nije osobito “iskazala”, iako je u siječnju bilo i hladnih razdoblja.


Međutim, u višim planinama obilne oborine bile su praćene dovoljno niskim temperaturama zraka za snijeg, pa su predjeli iznad 1500 metara nadmorske visine primili obilne snježne oborine.

Jučerašnji dan donio je predah između dvije ciklone, a to su iskoristili mnogi planinari i izletnici. Nekoliko planinara jučer se uputilo na Sinjal, najviši vrh Hrvatske koji se nalazi na Dinari. Vremenske prilike bile su idealne – bilo je pretežno sunčano, bez značajnog vjetra, uz temperature zraka koje su sve do vrha bile iznad nule.

Snijega je jako puno, led i snijeg okovali su sklonište na samom Sinjalu, pa se u njega ne može ući. Led je potpuno okovao i tamošnju meteorološku postaju.

Planinari su posjetili i planinarsko sklonište Drago Grubać na Ošjaku na 1645 metara nadmorske visine. Kao što se može vidjeti na fotografijama, predvorje je dobrim dijelom ispod debelih naslaga snijega, a i na samim vratima skloništa visina snijega je oko metra.Pogledajte fotogaleriju, a više fotografija autora Ilije Veselice možete pogledati na njegovom Instagramu.

Moja reakcija na članak je...
Vau
13
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
1
Molim?
2Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime