Vjerojatno ne postoji netko iz Prugova tko ne poznaje baku Anu Sarić, od milja zvanu Vučavka. Radi se o osobi poznatoj po svome vedrom duhu. Njeni sumještani kažu nam da je uvijek dobre volje s vječnim osmijehom na licu, a uvijek je spremna pomoći drugima. Naša Vučavka voli i zapjevati pa je česta gošća kulturnih manifestacija gdje se pjeva rera, a ni motika joj nije strana. Kažu nam njeni poznanici da bolje obradi zemlju od traktora.

Baka Vučavka pjeva i pleše uz načelnika Jakova Vetmu (Foto: Arhiva)

Ne čudi stoga da se baka Ana nije puno mislila kada je njena susjeda Julija Vuka Regner pitala može li pomoći akciju “O La La 366 večera“. Radi se o akciji u kojoj se građani dobrovoljno javljaju da bi jedan dan u godini skuhali ili osigurali jelo za splitske beskućnike.

Naime, redakcija portala Dalmacija Danas još se prije nekoliko mjeseci predbilježila da će ove nedjelje, 19. svibnja 2019. kuhati za beskućnike. Članovi redakcije, suradnici i prijatelji portala sudjelovat će u nedjeljnoj akciji u kojoj se planira skuhati večera za 40 splitskih beskućnika. Za medijsku popraćenost događaja zamolile su nas Splićanke Lada Štefek i Lana Iljadica koje su pokrenule akciju “O La La 366 večera”. Naša prethodna objava na ovu temu u veljači imala je pozitivan odjek na akciju, a organizatori se nadaju da će se akciji priključiti još dobrih ljudi jer se uvijek nađe slobodnih datuma kada se bilo koja ekipa može javiti za kuhanje.

Ustala u 4 sata ujutro

Kruh za nedjeljnu večeru je već spreman. Baka Ana Sarić – Vučavka već je u petak počela sa s pripremama. Trebalo je pripremiti i miješati tijesto, a u subotu je ustala već u 4 sata ujutro. Zorom je naložila vatru na kominu, pripremila žar da bi mogla ispeći kvalitetna tri kruha ispod peke.

– Ovakav se kruh ne može naći u dućanu. Često ga radim svojoj obitelji, a u slasnom zalogaju uživaju i drugi. Za ispeći kvalitetan kruh ispod peke treba dosta vremena, treba paziti da ne izgori – kaže nam baka Ana koji je veći dio subote morala provesti u kominu jer se tri kruha ne mogu ispeći istovremeno, nego se peče jedan po jedan.

– Beskućnicima i vama neka dragi Bog pomogne – kazala nam je na kraju draga baka Vučavka.

KAKO I VI MOŽETE POMOĆI?

Akcija “O La La 366 večera” traje već osmu godinu i ne događa se samo na neke prigodne datume. Skoro svaku večer Splićani i ostali kuhaju za beskućnike svog grada. U Splitu ima nešto više od 100 beskućnika, o njima skrbi vrijedna udruga MoSt.

Prijave mogu ići preko Facebook grupe “O La La – 366 večera” ili na broj mobitela 091 918 91 37. Slobodnih datuma u godini je puno. Svatko ima pravo odabrati bilo koji datum. Javite se, napravite jedno veliko dobro djelo, nije lako da jedna obitelj sama preuzme kuhanje za 36 ljudi, ali se rasporede grupe ljudi.

Ako ne znate kuhati može se naručiti gotovo jelo, dakle postoje različiti načini kako možete pomoći.

– Bilo bi nam drago da se u akciju uključe neki novi dobri ljudi. Najdraže bi nam bilo, ka’ šta smo rekli već puno puta, da nam se jave neki novi restorani, bistroi, fast foodovi, ćevabdžinice, pizzerije… i da uzmu i kuvaju bar po jedan put u godini” – poručuju iz “O La La 366 večera”.

Splićanke i Splićani, dobri ljudi, što čekate 🙂Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime