VELIKO PRIZNANJE Francuski grad Dijon dobit će ulicu koja će nositi ime otoka Brača!

Za ovaj sjajan projekt zaslužna je vrijedna ravnateljica sa svojim učenicima koja već godinama ostvaruje suradnju sa školama u Provansi, sve u cilju promicanja zajedničkih vrijednosti kulturne baštine

Sjajne vijesti stižu nam iz Francuske! Francuski grad Dijon dobit će ulicu koja će nositi ime otoka Brača! Ulica će se zvati “Rue de I’Ile Brač”. Za to nisu zaslužni političari, već dvije škole! Osnova škola Pučišća kao nositelj i Klesarska škola kao partner ostvarile su suradnju s dvije prestižne škole u Dijonu unutar projekta “BB – hisoire de la pierre”. Tako su ove dvije bračke škole postale najsnažnije promotorice pučiške i bračke baštine u svijetu!


“Nadamo se da će se uistinu dogoditi zaokret u kulturnom turizmu čiji potencijal još nije iskorišten, a neiscrpno je vrelo novih ideja i novih koraka za razvoj našega mjesta i otoka” – komentar je ostavljen na Facebook stranici Pučišća.

Višegodišnja suradnja sa školama iz Provanse

Odluka francuskog grada da jedna ulica nosi ime otoka Brača osobito je obradovala Luciju Puljak, doktoricu znanosti iz područja lingvistike. Ona je predsjednica Udruge za otočki razvoj Brač i ravnateljica Osnovne škole u Pučišćima.

Vrijedna ravnateljica sa svojim učenicima već godinama ostvaruje suradnju sa školama u Provansi, sve u cilju promicanja zajedničkih vrijednosti kulturne baštine. Spomenuti projekt “BB – hisoire de la pierre” ima dva cilja. Prvi je zbližavanje učenika Hrvatske i Francuske u istraživanju predromaničkih kamenih spomenika čija će interpretacija pokazati kulturne poveznice među dvjema europskim pokrajinama. Drugi je unaprjeđivanje školskih sustava kroz demonstraciju praktične primjene najsuvremenijih teorija poučavanja.

Svečanost postavljanja ploče 9. lipnja

Jučerašnja objava Lucije Puljak na Facebooku “pobrala” je mnogobrojne lajkove, a mi njenu objavu prenosimo u cijelosti:

Nakon izbora, kad su se strasti malo ohladile, a svi ponosni narodni izabranici rekuperali od fešteđavanja, mali prijedlog mojim suotočanima (osobito već izabranim načelnicima): razmislite kako najbolje iskoristiti činjenicu da će otok Brač dobiti ulicu u francuskom gradu Dijon.


To je posljedica projekta “BB – hisoire de la pierre” (Brač-Bourgognje, priča o kamenu) koji se privodi kraju, a koji su ostvarile Osnovna škola Pučišća, nositelj, Klesarska škola, partner s dvije cijenjene i prestižne škole u Dijonu. Brački su školski kolektivi svoj otok predstavili kao oazu ljepote i kulture, a metodologiju odgojnoobrazovnoga rada kao proces kojemu teže prosvjetne vlasti u mnogim zemljama, ali još uvijek je nedostižan.

Svojim smo znanjem i zalaganjem otvorili vrata hrvatskim i bračkim građanima koji žele surađivati s ovom velikom francuskom pokrajinom. Nadamo se da će kroz ta vrata ulaziti oni koji nose pamet i boljitak zajednici.Svečanost postavljanja ploče (isklesane u Klesarskoj školi) dogodit će se 9.06.2017. u nazočnosti veleposlanika RH u Francuskoj.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0