Na sjednici Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije u utorak donesene su odluke o dodjeli nagrada za poseban doprinos županiji. Među nagrađenima našlo se i Dobrovoljno vatrogasno društvo Dalmacija Dugi Rat koje je ove godine proslavilo 80 godina postojanja.

DVD Dalmacija Dugi Rat nominirano je zbog brojnih doprinosa Splitsko-dalmatinskoj županiji, ne samo kroz vatrogasni, već i kroz humanitarni, odgojni i kulturni rad.

Osamdeset godina čistog altruizma

DVD „Dalmacija” Dugi Rat je sudjelovala na svim značajnijim intervencijama na području naše županije, ali i na području susjednih te naše Domovine. Za vrijeme Domovinskog rata DVD „Dalmacija” Dugi Rat je dala izravan doprinos u neborbenom sektoru sukladno potrebama, a nemali broj članova Društva bili su pripadnici Hrvatske vojske.  Devet članova postrojbe Društva odlikovano je i medaljom Oluja za svoj doprinos u neborbenom sektoru (u pravilu obavljajući vatrogasnu djelatnost).

Članovi Društva sudjelovali su u obrani i sanaciji prilikom prirodnih katastrofa i velikih požara te prilikom velikih poplava u Posavini 2015. godine, kao i na velikim požarima (požar u tvomici Jugoplastika u Splitu 1983., požari na otocima/poluotocima; Korčula 1985. Hvar 1997. i 2003., Brač 2011., Pelješac 1998. i 2015. itd.). Prilikom gašenja požara na otoku Korčuli 1985. godine poginuo je pripadnik vatrogasne postrojbe DVD-a „Dalmacija” Dugi Rat Zdravko Rakela – Bembo. Prilikom prošlogodišnjeg velikog požara u splitskoj okolici, DVD „Dalmacija” Dugi Rat je sudjelovalo sa šest vozila i 36 članova vatrogasne postrojbe.

Za svoj rad Društvo je odlikovano nizom uglednih odlikovanja, zahvala i plaketa. Članovi su se istaknuli i na mnogobrojnim vatrogasnim natjecanjima. Društvo danas broji 81 člana, od čega 47 pripadnika vatrogasne postrojbe, a svi rade na volonterskoj osnovi. 

Veliko priznanje

Predsjednik DVD Dalmacija Dugi Rat Frane Marčić zadovoljan je što je rad njegova društva prepoznat na ovom nivou.

– Zahvaljujemo se za preporuku i to je stvarno veliko priznanje za humanitarni rad svih naših članova. Jako nam puno znači ta nagrada. – kazao je Marčić.

Kazao je i kako je prošla godina bila posebno zahtjevna za članove DVD Dalmacija.

– Lanjska godina bila je posebno izazovna, ali odrađena je odlično. Imali smo i financijskih izazova, ali Županija je to prepoznala i izašla nam u susret. – kazao je.

Dodao je da se ove godine vide neki pomaci u vidu pomoći od strane jedinica lokalne samouprave i države oko nabave potrebne opreme te da mu je drago što je prepoznata važnost ulaganja u Dobrovoljna vatrogasna društva diljem zemlje.

 

 

Zapovjednik DVD Dalmacija Dugi Rat Pave Tomić kazao je da je ova nagrada savršen način obilježavanja 80 godina rada Društva.

– Drago nam je da je Županija prepoznala naš kvalitetan rad kroz ovih 80 godina. Sve članove Društva u ovom poslu vuče samo čisti altruizam i nadam se da će tako biti i dalje. Jednom kad odemo mi stariji da će doći novi mladi ljudi koji će Društvo voditi u istom smjeru, u smjeru brige za ljudske živote i imovinu. – zaključio je Tomić.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime