U Narodnoj knjižnici i čitaonici Klis večeras je predstavljena knjiga “Biljke tvrđave Klis” autora dipl. ing. biol. Vedrana Šegote, kustosa herbarijskih zbirki Botaničkog zavoda Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mag. ing. šum. Ivana Limića, doktoranda u Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

Uz ravnateljicu i voditeljicu knjižnice Leu Smodlaka knjigu je predstavila jedna od recenzenata knjige dr. sc. Nina Vuković i autori knjige Vedran Šegota i Ivan Limić.

Svojim kulturno-povijesnim značenjem Tvrđava Klis postala je jedna od poznatijih turističkih destinacija na karti Hrvatske. No svojom vrlo bogatom i zanimljivom florom, tvrđava je postala i vrlo interesantan objekt istraživanja, zbog čega su autori tijekom 2017. godine proveli botaničko istraživanje tvrđave i okolnih stijena, što je rezultiralo izradom popularno-znanstvenog vodiča “Biljke Tvrđave Klis”.

Knjiga na 204 stranice opisuje ukupno 92 biljne vrste na čak pet jezika (hrvatski, engleski, njemački, talijanski i francuski) popraćene brojnim visoko kvalitetnim fotografijama autora Ivana Limića, Vedrana Šegote i Mirka Bojića. Izdavač je Narodna knjižnica i čitanonica u Klisu, a izrada i tisak knjige rađena je uz financijsku pomoć Općine Klis.

Knjigu su recenzirali dr. sc. Antun Alegro, izvanredni profesor na Botaničkom zavodu Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Sandro Bogdanović, izvanredni profesor na Zavodu za poljoprivrednu botaniku Agronomskog fakulteta fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te dr. sc. Nina Vuković, poslijedoktorantica na Botaničkom zavodu Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj ovakvog rada bio je posjetiteljima tvrđave i grada Klisa, ali i svim zainteresiranima približiti bogatstvo flore Kliške tvrđave kao i njene okolice, koja broji preko 300 biljnih vrsta, uključujući 16 endema i 20 strogo zaštićenih vrsta, poput jadranskog sijedca, dalmatinskog oštrolista, dalmatinske žutilovke, dalmatinskog buhaća, ljekovite kadulje, piramidalnog zvončića, dalmatinske perunike i modrog lasinja. Svojom višejezičnoscu ova će knjiga zasigurno obogatiti turističku ponudu Općine Klis, kao i šireg dalmatinskog područja.

Zbog svoje visoke kvalitete i stručnosti knjiga je dobila preporuku Hrvatskog botaničkog društva, te je ušla u Botaničku literaturu.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime