Na pragu smo još jedne velike tužne obljetnice – prije 14 godina u Splitu preminuo je pukovnik HV-a Andrija Bartulić Toni. Prošao je sva bojišta u Dalmaciji i u BiH, bio i teško ranjen kod Zadra, u Dračevcu, ali se vratio ratovati. Stradao je kao predsjednik splitske Hvidre, nakon što je na njega pucano ispred Hvidrine garaže u Splitu.

Poživio je još nekoliko dana nakon oružanog napada, taman toliko da ispriča kako je na njega pucao njegov suborac Jozo Đuzel koji je za ovo ubojstvo osuđen na 15 godina zatvora.

Komemoracija ispred garaže, misa u crkvi sv. Josipa

Polaganje vijenaca i komemoracija za pokojnog Andriju Bartulića bit će sutra (petak, 12.10.) u Splitu ispred garaže u Ruđera Boškovića u 15.30 sati, a misa zadušnica u crkvi sv. Josipa na Mertojaku u 17 sati.

Andrija Bartulić rođen je u Splitu 1967. godine. Svoj mirni, svakodnevnim obvezama ispunjeni život – taj mladi student FESB-a, snagom svog velikog domoljublja – mijenja kada nepogrješivo sluti da će Domovina biti napadnuta od agresora s istoka.

Tako već u listopadu 1990.godine pristupa pričuvnom sastavu MUP-a u Splitu. Nakon toga pridružio se 4. gardijskoj brigadi.

Već krajem 1991. preuzima dužnost zamjenika zapovjednika satnije, pa potom u proljeće 1992. godine zapovjednika satnije te na ljeto iste godine pomoćnika zapovjednika bojne za PD. U travnju 1993. postaje savjetnik za operativno nastavne poslove u zapovjedništvu brigade da bi u rujnu 1994. godine stupio na dužnost zapovjednika bojne koju je obnašao do ožujka 1998. godine kada ponovo postaje savjetnik za operativno nastavne poslove u zapovjedništvu brigade. Nakon te dužnosti Andrija Bartulić časno je umirovljen u činu pukovnika u travnju 2004. godine.

Iako teško ranjen, vraća se u postrojbu

Za hrabrost i požrtvovnost koju je pokazao u Domovinskom ratu dobio je niz pohvala, medalja i odlikovanja, te samokres PHP. Umirovljen je u činu pukovnika u travnju 2004. godine.

Sudjelovao je u ratnim operacijama na svim bojišnicama na kojima je ratovala proslavljena Četvrta gardijska brigada: obrana Kruševa, Šibenika i Zadra gdje 5. listopada 1991. godine zadobiva prostrijelnu ranu prsišta. Iako je na Dračevcu teško ranjen sa s 80-postotnim oštećenjem organizma prekida bolovanje te se u siječnju 1992. godine vraća u postrojbu.

Sudjelovao je i u teškim borbama na Južnom bojištu u deblokadi Dubrovnika, a zatim u operacijama Zima 94, Ljeto 95 i Oluja U borbama za obranu Zadra listopada 1991. ranjen je kod Dračevca. Prostrijeljen mu je prsni koš, no čim se osjetio bolje, vratio se u postrojbu. S 4. brigadom HV-a bio je po svim ratištima. Sudjelovao je u svim velikim operacijama HV-a u kojima je bila 4. gbr: Maslenica, Zima 94, Ljeto 95, Skok 1, Skok 2, Oluju, Maestral i Južni potez.

Sa Četvrtom ušao u Knin

Udarna 4. brigada iznjedrila je i ljude koji danas obnašaju neke od najviših dužnosti u RH, poput ministra obrane Damira Krstičevića. Njime se, kažu veterani brigade, ponose, baš kao i na generala zbora, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirka Šundova.

Među brojnim velikim ratnicima koje je dala Četvrta splitska svakako je i pukovnik Andrija Bartulić Toni. Sa Trećom bojnom Četvrte gardijske brigade je ušao u Knin, a onda tri dana, bez odmora i spavanja, s ratnicima iz Četvrte izbio na granicu Hrvatske i BiH.

Za iskazanu hrabrost i požrtvovnost u Domovinskom ratu pukovnik Andrija Bartulić dobio je niz pohvala, medalja i odlikovanja, te za hrabrost u obrani Kruševa i Zadra dobiva prvi samokres s posvetom koji je ujedno i prvi samokres dodijeljen u Četvrtoj gardijskoj brigadi. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom domovinske zahvalnosti, Redom hrvatskog križa, Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom hrvatskog trolista, Medaljom za iznimne pothvate te medaljama Ljeto, Oluja i Pauk.

Nakon završetka Domovinskog rata Andrija Bartulić se aktivno uključio u rad braniteljskih udruga, gdje je svojim iskustvom i znanjem nastojao pomoći toj populaciji kojoj je i sam pripadao, te je jedan od utemeljitelja i dopredsjednika Stožera za obranu digniteta Domovinskog rata.

Lider, humanist i dobročinitelj

Andrija Bartulić je svojim životom, sudjelovanjem u obrani Domovine i sveukupnim djelovanjem predstavljao moralnog i časnog čovjeka, požrtvovnog oca, istinskog ratnika, junaka i prijatelja, lidera kojeg se poštovalo, humanistu i dobročinitelja koji je za svakoga imao toplu i prijateljsku riječ.

Na izbornoj Skupštini u ožujku 2001. godine pukovnik Andrija Bartulić izabran je za predsjednika Udruge HVIDR-a Split i člana predsjedništva Županijske udruge HVIDR-a. Pod vodstvom Andrije Bartulića splitska je HVIDR-a postala najrespektabilnija braniteljska udruga u gradu i državi, koja više nije tražila pomoć već ju je pružala drugima. Primjerice, organiziranjem humanitarnog koncerta Marka Perkovića Thompsona na Poljudu prikupljeno je 400.000 kuna, koji su donirani Županijskoj ligi za borbu protiv raka.

Kao predsjednik Skupštine poduzeća u vlasništvu Udruge, HVIDRA d.o.o., koje je poslovalo s velikim gubicima, u kratkom razdoblju pretvorio je u profitabilno poduzeće koje zapošljava 150 hrvatskih branitelja. Zbog navedenih rezultata i zasluga Udruga HVIDR-a Split dobila je u ožujku 2004. godine i Priznanje Splitsko-dalmatinske županije za izuzetan doprinos skrbi nad invalidima Domovinskog rata i njihovog zapošljavanja.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime