VELIKI POSTOTAK POZITIVNIH U SDŽ “Karin: Imamo nekoliko desetaka slučaja britanskog soja i 4 slučaja češkog”

Nakon manjih brojki posljednjih dana, županija danas bilježi velik rast


Splitsko-dalmatinska županija bilježi velik skok novooboljelih posljednjih nekoliko dana. U ponedjeljak je zabilježeno 5 slučajeva, u utorak 59, da bi ih u posljednja 24 sata bilo 203.

“Danas imamo velik broj novooboljelih. Testirano je preko 800 ljudi, imamo 203 novooboljela, što je udio više od 22 posto i šta i trebalo biti zabrinjavajuće. Epidemija se vrlo brzo širi. Imamo veći broj novooboljelih u kratko vrijeme. Gledajući epiemiološki, vidjelo se da je veliki broj sa privatnih druženja, velik broj je obiteljskih kontakata.

Situacija je takva kakva je, više je deplasirano ponavljati da se moramo pridržavati mjera, cijepljenje još nije uzelo maha koliko je trebalo. Dok se ne procijepimo moramo voditi računa o razmaku, provoditi epidemiološke mjere. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje odvijati”, kazala je ravnateljica NZJZ-a SDŽ dr. Željka Karin.

Kazala je da su u Zatvoru Bilice prije osam dana testirali sve djelatnike i zatvorenike, a da su jučer ponovili testiranje sve, to je bilo da se utvrdi je li se zaraza proširila nakon 7 dana.

Pitali su novinari jesu li građani neodgovorni.


“Ja bi tako rekla, moda zvuči preoštro i neće se ljudima sviđati. U drugim zemljama, kao i u Hrvatskoj, imamo veći broj novooboljelih, ali virus se sada brže širi. Na sreću nemamo veći broj hospitalizacija. Odgovornost je na nama”, kazala je.

“Prisutan je britanski i češki, britanskognimamo nekoliko desetaka, a českog 4 slučaja”, kazala je na pitanje koji su sve sojevi prisutni kod nas.Je li ovo početak trećeg vala?

“Ne znam jel ovo treći val, tek će se vidjeti. Ovo nije rezultat otvaranja, nego neodgovornog ponašanja u zatvorenom, trebalo bi poduzimati određene radnje i mjere, ako sjedite na terasi na udaljenosti koja je propisana, manja je mogućnosti, upozorenje svima da se moramo držati mjera”, kazala je.

Kazala je da cjepivo dolazi svaki dan. Danas je stiglo 5000 cjepiva AstraZenece. Odmah se raspoređuje po punktovima i ordinacijama obiteljske medicine.

Interes medicinskog osoblja raste, svaki dan dolaze zahtjevi za cijepljenje.

Među zaraženima je najviše mlađih ljudi, koji se više i druže.

“Imamo primjer i u školama, povećan je broj djece koja su pozitivna na Covid”, kazala je.

 

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
4
Grrr
7
Molim?
1

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime