Radovi na sanaciji marjanske šume napreduju iz dana u dan. Doznačena stabla se sijeku, a marjansko zelenilo svakog dana biva sve manje. Posljednje fotografije otkrile su kako izgledaju koridori koji su nastali od Bena prema Institutu.

– Jedan je širi od drugih, ali nadamo se da su to početne greške. Najvažnije je da su s tog dijela Marjana uklonjena sva zaražena stabla. U pripremi je plan pošumljavanja za područje gdje to bude potrebno – ističu iz udruge Naš Marjan.

Ista se udruga priopćenjem očitovala na kritike dijela javnosti da ne reagira na aktualne procese na Marjanu. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Dragi pratitelji stranice Naš Marjan, u reakcijama na naše objave sve češće se pitate zašto nismo oštriji u reakcijama na proces koji je u tijeku.
Razlog je jednostavan. Naš je cilj bio da se započne sanacija na Marjanu i ona je započela. Brojne je protivnike trebalo savladati da taj proces započne.

I nakon što je konačno započeo uz neke nespretnosti naš je stav bio da proces zbog tih nespretnosti nema smisla zaustavljati. I danas smo se u obilasku šume uvjerili da nema govora o nikakvoj kaubojštini, dijelovi šume koji su dovršeni ne izgledaju katastrofalno, a dokaza o nezakonitoj sječi mi nemamo. I mi imamo informacije da su pojedina stabla posječena bez doznake, ali smo putem Povjerenstva danas doznali da je tih stabala bilo jako malo. Istodobno smo se na Povjerenstvu potrudili da u zaključke uđe naredba Povjerenstva da se više ne smije posjeći nijedno nedoznačeno stablo. A doneseni su još neki zaključci koji će po našem mišljenju unaprijediti proces, a prije svega da se prestanu u ovoj fazi sječi suha stabla koja ne predstavljaju smetnju radovima i opasnost za prolaznike.

Zagovarali smo hitnu sanaciju i smiješno je od nas sada očekivati da budemo protiv nje. Količina otpilanih stabala i brzina rada na žalost još nisu zadovoljavajuće i nadamo se da će se s našim novim smjernicama proces ubrzati. I da ćemo što skorije završiti ovaj dio procesa s obzirom na to da se potkornjak uskoro budi.

Postavljene su i feromonske klopke, a osnovan je i savjet koji treba izraditi Javni poziv za izvođače koji će izraditi Elaborat sanacije.
Ponavljamo, grešaka je bilo, ali zbog tih grešaka ne isplati se zaustaviti proces na kojem smo inzistirali. Kontinuirano pratimo proces i ako primijetimo da ide u potpuno krivom smjeru prvi ćemo tražiti njegovo zaustavljanje.

Kada se radovi presele na drugi dio Marjana inzistirat ćemo na mogućnosti da se ovaj dio Marjana obiđe, a pokušat ćemo organizirati i radove čišćenja zaostale granjevine i njenog izvlačenja do ceste da i vi možete sudjelovati u procesu sanacije.”Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime