Prije nekoliko dana završio je 26. Sajam knjiga u Pekingu – BIBF 2019 – Beijing International Book Fair koji se održao od 21. do 25. kolovoza 2019.

Ovogodišnji Sajam pokazao se kao najveći i najbolji do sada (‘the biggest and best yet’), pokazavši da je Kina u sektoru nakladništva zdravo i sve više rastuće tržište, a koliko je tržište veliko, govore podatci da pojednini nakladnici objavljuju po nekoliko tisuća naslova godišnje.

Sajam se održao na 106.800 četvornih metara u China’s International Exhibition Centru i ugostio je više od 2.600 nakladnika i 320.000 posjetitelja.

Prema pokazateljima Sajam knjiga u Pekingu postao je vodeći Sajam knjiga u svijetu.

Prije samog Sajma održao se međunarodni Children’s Book Publishing Forum na kojemu su Andrea Petrlik Huseinović i Kašmir Huseinović predstavili stanje izdavaštva dječje knjige u Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na utjecaj digitalizacije na klasičnu knjigu i strategiju promocije čitanja među djecom i mladima.

Na Sajmu u Pekingu, na štandu Hrvatske dječje knjige nastupilo je šest nakladnika: Alfa, Dječja knjiga, Kašmir promet, Knjiga u Centru, Naklada Cvrčak i Verbum.Hrvatski autori postigli su velik uspjeh jer je jedan od najvećih kineskih nakladnika objavio čak četiri hrvatske slikovnice: Božić velikih čuda (Miro Radalj), Selina i mrakovi (Ivana Šojat), Waion i Sveznalice (Kašmir Huseinović). Sve četiri slikovnice ilustrirala je Andrea Petrlik Huseinović koja se u Hrvatsku vratila sa Zlatnom medaljom za umjetnički doprinos koju joj je na svečanosti u Changsha uručio Hunan Education Press Group.

Andrea već dvije godine surađuje s njihova dva dječja časopisa Pupil’s Guide i Children’s Magazine koji izlaze u mjesečnoj nakladi od milijun i dvjesto tisuća primjeraka mjesečno.

Povod svečanosti koja se održala u Changsha Library, koja zanimljivo radi 24 sata, bilo je objavljivanje autorske slikovnice Andree Petrlik Huseinović “Plavo nebo” u časopisu Children’s Magazine. Na svečanosti Andrea Petrlik Huseinović održala je predavanje Ljubav pokreće umjetnost, a Kašmir Huseinović predavanje Kako izabrati dobru slikovnicu.

Organizator je na pozornici upriličio i zajedničko predstavljanje umjetničkog rada i razgovor između Cai Gao, najpoznatije kineske ilustratorice dobitnice Zlatne jabuke Bijenala ilustracije u Bratislavi i Andree Petrlik Huseinović, također dobitnice nagrade Bijenala ilustracije u Bratislavi. Kineska televizija Hunan TV napravila je prilog o slikovnici “Plavo nebo”. Tijekom Sajma knjiga u Pekingu, hrvatski stand je bio izuzetno dobro posjećen, a kineski nakladnici pokazali su velik interes za hrvatske slikovnice i knjige. Štand je posjetila i Marija Haramija, prva tajnica Hrvatskog veleposlanstva u Kini.

Hrvatski nastup potpomognut je sredstvima Ministarstva kulture RH i nakladnika.