GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA” je igrano dokumentarni film koji prikazuje dramatične trenutke zarobljavanja, odvođenja, maltretiranja i ubijanja hrvatskih branitelja i civila u srpskim koncentracijskim logorima.

Film će biti prikazan u Splitu na igralištu Sportskih terena Visoka,  danas (1. kolovoza) s početkom u 21 sat. Ulaz je slobodan.

Na promociji filma gostovat će vukovarski hrvatski branitelji iz Domovinskog rata Predrag Mišić Peđa i Stipe Majić Pipe.

Uoči večerašnje projekcije porazgovarali smo s Predragom Mišićem Peđom.

– Film ima 25 aktera koji su prošli kroz pakao zatočeništva, ali to je prije svega priča o 7 tisuća života koji su prošli kroz koncentracijske logore.

Osobno sam bio zatočen 271 dan. U samom dokumentarcu nismo prenijeli sve što smo proživjeli. Želimo da se konačno sazna istina, da cjelokupna hrvatska javnost dozna o tim mladićima koji su bili spremni dati svoje živote za slobodu Hrvatske, za ono što danas imamo. A danas nam se nameću ’41. i ’45., jesi bio tamo ili vamo.Upitali smo Predraga misli li da se Vukovar iskorištava u političke svrhe.

– U narodu ne, u politici da. U svim krajevima Hrvatske Vukovar je u srcu. Političarima su puna usta Vukovara nekoliko dana u godini, ostale dane baš i ne.

Pitali smo Vukovarca kava je danas situacija u njegovom gradu.

– Priča je u neku ruku komplicirana, ali nikako onakva kakva nam se najčešće prezentira. Srbi nisu ugroženi u Vukovaru. Vukovarci žive kao i ostali u Hrvatskoj. Postoji jako mali dio Srba koji u Vukovaru žive u nekim svojim enklavama i sanjaju neku veliku Srbiju. Većina ljudi su kao svi ostali u Hrvatskoj, dijele identične sudbine i identičan život.

Osvrnuo se na pitanje ćirilice u Vukovaru.

– Nisam siguran da javnost zna da je 5 vijećnika SDSS-a glasovalo protiv uvođenja ćirilice u Vukovaru. Vjerojatno ćemo kroz mjesec-dva dana saznati o čemu se tu radi, zašto su nam baš sada stavili ćirilicu. Četiri čovjeka koja su osuđena za razbijanje ćiriličnih ploča osuđena su na 4 godine zatvora, a to im je preinačeno u uvjetne kazne. To je indikacija.

Pozvao je Splićane da dođu večeras na Visoku.

– Volio bih da dođe što više ljudi, da vide ovu projekciju. Sve dosadašnje projekcije u Splitu bile su izvrsne, a tako je po cijeloj Hrvatskoj. Ipak, u Splitu vlada jedna prekrasna, ljudska atmosfera i radujem se novom susretu s divnim ljudima.

Dramatični detalji posljednjih dana borbe

Film ‘GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA’ donosi dramatične detalje posljednjih dana borbe, kao i one nakon pada Vukovara. Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja – neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe. Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje, Borovo naselje, Mitnica i Sajmište. Prate se te tri frakcije hrvatskih branitelja i njihovo zarobljavanje.

Putem iskaza samih branitelja film prati posljednje dane borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila. Prati njihovo putovanje od zarobljavanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu. Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno je predočen svakodnevni život zatvorenika u logoru, mjestu gdje proživljavaju najgore trenutke svojih života.

Hrvatski branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, silovanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas. Posljednji dio filma obrađuje izlazak iz logora, suđenja te pokušaj integracije hrvatskih branitelja u normalan život.

Redatelj scenarist i producent: Stipe Majić Pipe
Direktor fotografije: Dragan Ruljančić
Glumci: Slaven Knezović, Marina Redžepović, Ivan Ožegović, Roko Protić, Joško Ševo, Robert Ugrina