VAŽNA OBLJETNICA Prije točno 90 godina Hajduk osvojio prvu titulu prvaka u povijesti!

Pobjedom nad Ilirijom iz Ljubljane s 3:0 Hajduk je osvojio prvu titulu prvaka u svojoj bogatoj povijesti

Danas je veliki dan u Hajdukovoj povijesti. Prije točno 90 godina Hajduk je pobjedom nad Ilirijom iz Ljubljane s 3:0 osvojio prvu titulu prvaka u svojoj bogatoj povijesti, piše Hajduk.hr.


Poznato je da je prvenstvo države započelo 1923. godine. Sve do 1927. i prve Hajdukove titule igralo se po kup sustavu. U povijesnoj Hajdukovoj sezoni Hajduk je odigrao pet utakmica, u kojima je ostvario četiri pobjede i jedan poraz. U prvom kolu poražen je protiv SAND-a u Subotici sa 5:1., a potom je do kraja ostvario sve pobjede i to redom: u Splitu je pobijeđen BSK iz Beograda sa 5:1, u Zagrebu je svladan domaći HAŠK s visokih 4:0, a u dvije posljednje utakmice u Splitu su pobijeđeni sarajevski SAŠK s 2:0, i kao što je prethodno navedeno Ilirija iz Ljubljane.

U izvještaju s povijesne utakmice protiv Ilirije iz Ljubljane, splitski dnevni list Jadranska pošta u broju od 11. srpnja između ostalog piše:

”Split je zadovoljan i ponosan da se ime našeg Hajduka, a ujedno i ime našeg grada prenosi ovim časom diljem čitave države i cijelog športskog svijeta. Ponosimo se da ovaj mali Split je odgojio 11 odličnih sportaša koji svojom voljom, a bez stranih igrača osvajaju najčasniju trofeju državnog prvenstva. Za nagradu i priznanje neka im je ovo prvenstvo, a u daljnjem radu neka je velika potpora sviju Splićana. Split Hajdukovim igračima od srca zahvaljuje, a mi im izrazujući osjećaje naše i cijelog grada kličemo „Živjeli“!”

Inače treba reći da je presudna pobjeda u ovom prvenstvu ostvarena 19. lipnja 1927. kada je u Zagrebu pobijeđen domaći HAŠK s 4:0, kako piše Novo doba uz gromoglasnu podršku splitskih ”kibica”, koji su u svom navijanju izredali sve splitske pjesme, piše Hajduk.hr.

I za kraj istaknimo prve Hajdukove nogometaše koji su pod vodstvom legendarnog trenera Luke Kaliterne donijeli u Splitu, prvu titulu prvaka države: Vinko Radić – kapetan momčadi, te njegovi suigrači: Otmar Gazzari, Renzo Gazzari, Ivan Montana, Miroslav Dešković, Veljko Poduje, Šime Poduje, Leo Lemešić, Mirko Bonačić, Ante Bonačić, Mihovil Borovčić Kurir i Petar Borovčić Kurir.


Strijelci za Hajduk u toj povijesnoj sezoni bili su: Vinko Radić i Ante Bonačić po 4 zgoditka, Leo Lemešić i Šime Poduje po 2, te po jedan gol su postigli: Miroslav Dešković, Mirko Bonačić i Mihovil Borovčić Kurir.

S obzirom da se radi o prvoj povijesnoj tituli navodimo i tadašnju klupsku upravu koju su činili:Antun Grgin – predsjednik, Ante Bezić – potpredsjednik, Milivoj Dobrić – tajnik, Stipe Jelić –  blagajnik, te odbornici: Fabjan Kaliterna, Vinko Kezić, Ante Klarić, Vladimir Kukulj, Vorih Matković, Mate Matić i Vladimir Šafranko, piše Hajduk.hr.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0