Još je u kolovozu 2016. godina Splitsko-dalmatinska županija izvršila primopredaju zapovjednog vatrogasnog vozila i 10 tablet računala financiranih iz projekta HOLISTIC- holistički model integralne zaštite od šuma.

Zapovjedno vozilo, najsuvremenije u Hrvatskoj, opremljeno je s elektro opremom, signalnim sustavom, bespilotnom letjelicom Plurato Skycam s opremom, meteorološkim senzorima, prijenosnim uređajem za mjerenje vlage , Softverom za GIS mapiranje, softverom za detekciju ljudi, poslužiteljskim računalom , LCD- zaslonima, bežičnim 4G LTE Routerom, sve u vrijednosti od 1.050,000.00 kuna. Vozilo je u međuvremenu dodatno opremljeno, a prvi put je na terenu prezentirano u sklopu terenskog dijela međuresorne vježbe Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti “Sigurnost 18”, koja se održavala od 15. do 17. svibnja 2018. na nekoliko lokacija u Dalmaciju.

Da se radi o vrhunskom vozilu koje će unaprijediti dalmatinsko vatrogastvo potvrdio nam je zapovjednik JVP-a Split, Ivan Kovačević.

– Smješteno je u prostorima JVP-a i Županijske vatrogasne zajednice. Tu se vozilo održava, s njim se radi i vježba. Radi se o vozilu ŽVZ-a pa će djelovati na području cijele županije. Vozilo je opremljeno najmodernijom opremom i odlazit će samo na najveće požare. Problem je s tim vozilom jer je tehnički jako zahtjevno. Ono sve moguće informacije šaljem svugdje. Ono je neovisno, to je pokretni centar koji može puno toga – samo po sebi je repetitor – pojasnio nam je Kovačević.

Damir Gabrić, pročelnik Upravnog odjela zajedničkih poslova SDŽ, kazao je da je zapovjedno vozilo najmodernije u ovom dijelu Europe. – Županija je ovo vozila nabavila kroz projekt Holistic. Danas ga prvi put prezentiramo. Mislimo da će narednih godina služiti i Županijskom stožeru i glavnom vatrogasnom zapovjedniku kojem smo ga dali na korištenje. Ove godine smo vozilo dodatno opremili i nadam se da će biti u korist svim vatrogascima.

Naša redakcija jučer je prva u Muću zavirila u unutrašnjost novoopremljenog zapovjednog vozila, a što će sve ono vatrogascima omogućiti na teren, uvjerite se u video zapisu:Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime