U uvali Lapad, na jednom od omiljenih dubrovačih kupališta, proteklih je dana utvrđena malo lošija kvaliteta mora, a još ozbiljnija situacija zabilježena je kod grada Korčule.

Iako je more ovo ljeto neusporedivo čišće u odnosu na protekle godine, ova dva slučaja pokazuju da treba biti na oprezu.

Unatoč preporukama, plaža u uvali Lapad danas prepuna. Preporuke da se izbjegava kupanje iznenadile su i domaće i turiste, javlja HTV.

U Zavodu za javno zdravstvo svakoga dana provjeravaju kakvoću mora. Onečišćenje u uvali Lapad prijavljeno je u četvrtak, i već danas plaža bi mogla dobiti prolaznu ocjenu.

Onečišćenje u uvali izazvao je nesvakidašnji događaj: jaka kiša otvorila je šaht, a petorica, zasad nepoznatih mladića, u njega su ubacila veliki stalak za bicikle, koji je, malo pomalo, začepio odvodnju.

Dobra vijest je što bakterije poput Escherichia coli ne žive dugo – na suncu u moru one žive od 2 do 7 sati. Ipak problem odvodnje i kanalizacije u uvali Lapad nije od jučer, on traje već godinama. Jednostavno sustav je zastario i ne može podnijeti, u sezoni, toliku količinu.

Ipak, more na svim ostalim plažama u Dubrovniku izvrsne je kvalitete, za razliku od proteklih godina.

Onečišćenje na Korčuli

S druge strane, s pravim onečišćenjem bori se Korčula.

Za sada su preporuke da se kupači ne kupaju na plaži hotel Park i gradskoj plaži Banje u Korčuli. Analizirani uzorci pokazuju da postoje znakovi onečišćenja.

O svemu je obaviješten državni inspektorat i nadležne službe, a kvaliteta mora nastavlja se pratiti svakog dana.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime