Bliži nam se nova promjena vremena.

Ona će se tijekom četvrtka primijetiti po jačanju jugozapadnjaka i juga, padu tlaka zraka te gomilanju oblaka iz kojih mjestimice već može pasti i malo kiše, a i po promjeni raspoloženja, razdražljivosti i nesanici kod meteoropata, prognozira Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT.

Uvod je to u novo prilično promjenjivo razdoblje, koje će potrajati i početkom novoga tjedna. Osim povremene kiše, opet češće i obilnije na Jadranu i područjima uz njega, bit će i razmjerno vjetrovito, uz često umjeren, gdjekad i jak, na Jadranu i jači jugozapadni i južni vjetar te osobito jugo. Uz sve to, nakon prolaznog osvježenja prošlih dana – sljedećih će temperatura zraka ponovno biti barem oko prosječne za doba godine, većinom čak i viša, posebice u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj. Stoga će i početak listopada, kao i ovogodišnji rujan – jedan od toplijih u povijesti mjerenja – pridonijeti ostvarenju i prošlih i aktualnih dugoročnih prognoza za jesen i posljednju četvrtinu ove iznadprosječno tople godine.

Još poneku meteorološku zanimljivost, kao i u srijedu poslijepodne aktualnu detaljnu prognozu po područjima, za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Što nas čeka u četvrtak

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano, no uz gorje će se skupljati oblaci. Mjestimice će pasti i poneka kap kiše. Vjetar još uglavnom slab, uz obalu ujutro većinom burin, sredinom dana jugozapadnjak, a prema večeri sve češće jugo. More će biti mirno ili malo valovito. Dnevna temperatura od 20 do 23°C.

Od petka oblačnije, uz daljnje jačanje južine, češću kišu…

“Već u petak će na Jadranu biti i oblačnije i vjetrovitije, uz češću kišu. Puhat će jako i vrlo jako jugo koje će u subotu jačati mjestimice na olujno. U subotu će lokalno biti i izraženijih pljuskova, a zatim će nedjelja duž većeg dijela obale ipak biti manje kišovita i manje vjetrovita.U kontinentalnom području će u petak povremene kiše biti uglavnom u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje će biti i vjetrovitije. Subota posvuda vrlo vjetrovita, a bit će i česta kiša, ponegdje i obilna. Nedjelja će većini predjela donijeti predah od kiše”, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime