Povodom tragične nesreće pada helikoptera Kiowa Warrior OH-58D, u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku je održana konferencija za medije na kojoj su se obratili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Iz MORH-a su kazali da su po saznanju o nesreći odmah poduzete sve mjere i radnje u cilju pronalaska i spašavanja pilota. Jedan pilot je pronađen i nažalost preminuo. U tijeku je intenzivna potraga za drugim pilotom.

Video iz Zablaća:

Prema prvim informacijama, mještani su izvukli jedno tijelo iz mora. Pilot je umro nakon pokušaja reanimacije. Iako identitet članova posade helikoptera još nije objavljen u novinarskim krugovima već se raspolaže određenim informacijama.

– Obojica pilota bili su iskusni i imali su trenažni let. Pronađeno je tijelo mlađeg pilota. On je prije pet godina bio najbolji pilot u generaciji – neslužbeno su novinarima rekli u Zemuniku.Večernji list neslužbeno doznaje da je drugi pilot bio voditelj školovanja stranih pilota prije nekoliko godina. Doznaje se i da je jedan od pilota sin poginulog hrvatskog branitelja te da je pilot iz drugog helikoptera posvjedočio sljedeće:

– Odjednom su udarili u more i potonuli.

Tomislav Kranjac, predsjednik mjesnog odbora Zlarin, vidio je helikopter prije nego što je pao u more i rekao nam je što je vidio malo poslije 11 sati nakon što se vojni helikopter srušio.

– Čekao sam prijevoz sa Zlarina u Jadriju i kada smo krenuli, vidio sam dva helikoptera u trenažnom letu kod Zlarina. Nešto kasnije, kad smo prošli puntu, vidio sam samo jedan helikopter u zraku. Drugi je očito tada već završio u moru. Vidio sam brod i nešto kako pluta pokraj njega.

Prema prvim informacijama, bio je to trenažni let Kiowa helikoptera i unutra je, prema tim informacijama, u trenutku leta moglo biti najviše dvoje ljudi.

– Ne mogu vam reći je li netko pronađen i što je bilo to što je plutalo pokraj broda koji je bio u potrazi i iznad kojeg je također tragao drugi helikopter – rekao je Večernjem listu Tomislav Kranjac, predsjednik MO Zlarin.

Odmah po dojavi na mjesto događaja upućena su dva broda Postaje pomorske policije uz policijske službenike ostalih policijskih postaja, a o ovom događaju obaviještene su i sve druge službe, Lučka kapetanija, hitna služba, vatrogasci i sve druge nadležne službe.

– Obavještavamo vas da je u Operativnom dežurstvu policije Policijske uprave u 11:06 sati zaprimljena dojava da je između Zablaća i Zlarina u more pao helikopter – objavila je ranije policija.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime