Danima u našem dijelu zemlje vladaju prave ljetne vrućine. Već odavno nije zabilježen dan u kojem je najviša dnevna temperatura zraka bila ispod vrućih 30 Celzijevih stupnjeva. Prije samo dva dana velik dio Dalmacije imao je najtopliji dan dosadašnjeg tijeka ljeta, a Kninu je jučer izmjeren čak 41 Celzijev stupanj.

More je posljednjih dana ponegdje dosezalo visokih 28 stupnjeva što je vrijednost na kojoj mnogi kupači ne mogu pronaći osvježenje. Fotografi Karlo Repac i Zvonimir Terze nisu propustili priliku okupati se na izvoru Cetine, prekrasnom Glavašu. Tamo je temperatura vode svega 8°C, a na kupanje se odlučuju samo najhrabriji.

U vrijeme kupanja, temperatura zraka bila je gotovo 40°C u hladu!

Cetina ima brojne izvore, a tri najveća su Vukovića vrilo, Batića vrilo i Veliko vrilo na istoku koje je poznato i kao izvor Glavaš. Izvori Cetine su zaštićeni kao hidrološki spomenik prirode od 1972. godine. Na ovom izvoru, čija se dubina procjenjuje na 115 metara, kupala se nekolicina turista iako je temperatura vode, baš kao i cijele godine, svega 8 Celzijevih stupnjeva. S obzirom da je u zraku bilo oko +40°C, kupanje u ledenom izvoru više je od osvježenja.

Modrozeleno “oko”, odnosno izvor Glavaš, mnogi nazivaju najljepšim okom Dalmacije. Dvije stijene unutar ovog izvora prirodan su ulaz u veliki ponor krških dubina.