Hrvatska turistička zajednica (HTZ) i Great British Chefs (GBC), vodeća gastronomska organizacija koja okuplja više od 200 najboljih kuhara Velike Britanije, za vodeće britanske medije, influencere te čelne osobe britanske eno-gastronomske scene organizirali su interaktivno događanje s ciljem promicanja potencijala hrvatske kuhinje i eno-gastronomije kao važnog dijela ukupne hrvatske turističke ponude.

Vodeći britanski mediji sve pratili

– Nastavak je ovo izvrsne suradnje s organizacijom Great British Chefs koja za cilj ima fokusiranu promociju hrvatske gastronomije na velikom i nama značajnom tržištu Velike Britanije. Bila je ovo ujedno prilika da se britanske kolege uvjere u znanja i vještine hrvatskih kuhara, ali i u kvalitetu naših lokalnih namirnica i vrhunskih vina. Da Hrvatska ima velike potencijale i dobar imidž na ovom tržištu potvrđuje odaziv brojnih vodećih medija koji su popratili ovo događanje, a među kojima su Mail on Sunday, Sunday Times, Independent, Financial Times, Telegraph, The Guardian BBC te ITV – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako je u dosadašnjem dijelu godine s tržišta Velike Britanije ostvareno više od 852 tisuće dolazaka i 4,4 milijuna noćenja, što u odnosu na prošlu godinu predstavlja rast od 8 posto.

Događanje u sklopu kojega je predstavljen kulinarski opus središnje Dalmacije, održano je u znamenitom londonskom restoranu “Radici”. U sklopu programa britanskoj se publici premijerno predstavio i najbolji te višestruko nagrađivani hrvatski chef Rudolf Štefan, vlasnik restorana “Pelegrini” u Šibeniku koji je nositelj Michelinove zvjezdice.

Zemlja odlične gastronomije

– Ovaj event je odlična prilika kako bi pokazali što smo naučili u suradnji s GBC i vrsnim kuharima u ovoj godini. Drago mi je da je HTZ odlučio podržati ovaj hvalevrijedan projekt kojim smo dodatno utvrdili kako Hrvatska nije samo zemlja poznata po svojim kulturnim i prirodnim ljepotama već i zemlja odlične gastronomije i dobrih domaćina – naglasio je Štefan.

U programu su sudjelovale i zvijezde gastronomske scene Velike Britanije, Francesco Mazzei i Tom Aikens, koji su nedavno boravili u hrvatskim destinacijama gdje su upoznavali lokalnu tradiciju spremanja tradicionalnih jela. Upravo je ovaj britanski dvojac demonstrirao jela inspirirana spomenutim gastronomskim putovanjem u sklopu kojega su otkrili autentičnu dalmatinsku kulinarsku tradiciju Splita, Šolte i Šibenika.

– Drago mi je što smo u mogućnosti ovaj event održati u jednom od mojih restorana kako bi podijelili svoje znanje i iskustvo o hrvatskoj gastronomiji, za sada Londonu, a uskoro i cijelom svijetu – poručio je chef Mazzei, dok je chef Aikens pohvalio rad hrvatskog chefa Rudija Štefana.

– Dosta zemalja ima strast prema gastronomiji, ali način na koji Rudi predstavlja hrvatsku kuhinju je jedinstven te u pravom smislu riječi strastven – zaključio je Aikens.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime