Prava drama odvila se u ponedjeljak poslijepodne u restoranu u Dubravi kraj Tisnog. Za jednim stolom sjedio je muškarac (34) koji je nakon objeda, odlazeći iz restorana, zaboravio torbu. U njoj je bilo ni manje ni više nego čak 130.000 kuna, pišu 24 sata.

Nakon njega za isti stol sjele su dvije žene (35 i 40) i pronašle torbu.

Nikoga nisu obavijestile da su pronašle torbu s novcem, što se kasnije pokazalo kao velika greška.

Naime, nakon nekog vremena čovjek se sjetio što je zaboravio i vratio se po torbu u restoran. Kako neslužbeno doznajemo, žene su čovjeku vratile torbu, ali s bitno manje novca nego je u njoj trebalo biti. Netko je pozvao policiju i uskoro su policajci priveli žene u policijsku postaju u Vodicama, a nakon kriminalističke obrade protiv njih bit će podnesena kaznena prijava za utaju općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku. Prijeti im i do dvije godine zatvora, iako je realno očekivati da će biti financijski kažnjene. A malo je nedostajalo da zarade 13.000 kuna i općedruštveni “aplauz”.

Naime, prema članku 137. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, “nalaznik ima pravo na nalazninu u visini od 10 posto od prometne vrijednosti stvari, a i na naknadu za nužne troškove koje je imao u svezi s nađenom stvari”.

Prema istom zakonu, “nalaznik koji nije nađenu stvar predao onom tko ju je izgubio, odnosno njezinu vlasniku, dužan ju je bez odgode predati najbližem nalaznom uredu osobno ili putem osobe u čijim ju je prostorijama, prijevoznom ili sličnom sredstvu našao, a koja će je predati nalaznom uredu u ime nalaznika”.

Dakle, da su pozvale policiju, obavijestili ih da su pronašle torbu i vratile čovjeku torbu s punim iznosom novca imale bi zakonsko pravo na 10 posto od pronađene imovine, pišu 24 sata.

Ovako su ostale bez ičega, a prijeti im možda i zatvorska kazna.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime