UZBUNA U SVIJETU U Kini rođene prve genetski modificirane bebe

Profesor He i njegovi kolege obavili su izmjene na genima embrija sedam parova koji su sudjelovali u umjetnoj oplodnjiKineski znanstvenik He Jiankui objavio je da je prvi put u povijesti uspio stvoriti genetski modificirane bebe, što je izazvalo pravu konsternaciju i buru kritika u redovima stručnjaka, ali i u javnosti.

Profesor He i njegovi kolege obavili su izmjene na genima embrija sedam parova koji su sudjelovali u umjetnoj oplodnji. Svi muškarci bili su HIV-pozitivni, a njihove žene nisu. Kineski tim promijenio je gene suvremenom tehnologijom poznatom kao Crispr/Cas9 na takav način da se njihova djeca ne mogu zaraziti HIV-om.

Početkom studenog konačno su rođene dvije djevojčice od kojih je samo jedna potpuno otporna na HIV jer su kod nje uklonjena oba ključna gena iz para u genomu. Druga blizanka ima samo jedan isječeni gen, što znači da se ipak može zaraziti. Djevojčice su rođene naizgled zdrave, a za sada nema nikakvih naznaka da su im tehnologijom oštećeni neki drugi geni, piše Index.

He, koji se obrazovao na prestižnome američkom Stanfordu i radio na genskoj modifikaciji embrija miševa, majmuna i ljudi, objasnio je da je „eliminirao gen pod nazivom CCR5 kako bi djevojčice postale otporne na HIV ako ikada dođu u kontakt s virusom“.
Identitet roditelja i djece za sada se drži u tajnosti, no He tvrdi da je otac htio spriječiti da mu djeca dobiju HIV zbog diskriminacije s kojom se sam susreće.

Zasad nema neovisnih potvrda o Heovu postignuću niti je o njemu objavljen znanstveni rad u nekom znanstvenom časopisu. Ako se Heove tvrdnje potvrde, bit će to uistinu prvi slučaj da su se rodila genetski modificirana djeca.Kineski znanstvenici, svojim objavama o modifikaciji ljudskih genoma, izazivali su kritike već i ranije. Prva velika uzbuna dogodila se 2015. kada je Huang Junjiu sa Sveučilišta Sun Yat-sen u Guangzhou objavio rezultate eksperimenta u kojem je promijenio gene ljudskih embrija.

Mnogi zapadnjački medicinski stručnjaci već godinama upozoravaju da bi Kina, u želji da dostigne i prestigne Zapad, mogla biti mnogo labavija u primjeni etičkih načela u znanosti. Konačno, ta su načela u kinesku znanstvenu zajednicu stigla sa Zapada tek prije par desetljeća.Zapadnjački stručnjaci uglavnom osuđuju Heov projekt. Profesor etike na Oxfordu Julian Savulescu tvrdi da je, ako se pokaže istinitim, ovo “monstruozan eksperiment”, piše Index.

Zameci su bili zdravi. Nisu imali nikakve potvrđene bolesti. Izmjena gena je u eksperimentalnoj fazi i još uvijek se povezuje s neželjenim mutacijama koje mogu uzrokovati zdravstvene probleme u ranom ili kasnijem životu, uključujući i razvoj raka“, rekao je za Guardian.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime