Nakon požara u obiteljskom domu za starije ‘Providenca’ u Dugom Ratu obavili su inspekciju te su utvrdili da je u domu smješteno 23 korisnika, a ne 20 koliko je dozvoljeno, objavili su iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako navode, jučer su dobili zapisnik inspekcije kojim nisu utvrđene druge nepravilnosti, a navodi se i, što je utvrdila policija, da je do požara došlo zbog otvorenog plamena ili žara.

Zbog prekomjernog broja korisnika, poslat će optužni prijedlog prekršajnom odjelu na Općinskom sudu te će uslijediti sankcije, prenose 24 sata.

Zadnja redovna inspekcija provedena je u svibnju prošle godine, prilikom čega nisu utvrđene nikakve nepravilnosti u radu ustanove, navodi se.

S obzirom na to da broj domova u Republici Hrvatskoj premašuje 800, inspektori ne mogu cijelo vrijeme biti prisutni u svim domovima, no do kraja listopada Ministarstvo će utrostručiti broj inspektora na terenu upravo kako bi se dodatno pojačao nadzor nad radom pružatelja usluga.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je svjesno naslijeđenih sektorskih problema koje treba rješavati, poput preblagih sankcija za vlasnike obiteljskih i privatnih domova kod kojih su utvrđene nepravilnosti, zbog čega je već osnovana Radna skupina za Izmjenu zakona o socijalnoj skrbi.– Odlučan sam da se ovakve ni slične tragedije više ne smiju dogoditi te poduzimamo nužne i potrebne korake kako bismo to spriječili. Već smo osnovali radnu skupinu, čiji je osnovni zadatak upravo hitna revizija zakonskih odredbi i podzakonskih akata koji se tiču kriterija za pružanje socijalnih usluga, što je rezultiralo time da ćemo do kraja listopada objaviti prijedlog Izmjena Zakona o socijalnoj skrbi, koje stavljamo na javno savjetovanje. Izmjene su usmjerene upravo na strože kriterije i sankcije za pružatelje socijalnih usluga, s ciljem osiguravanja bolje zaštite najugroženijih skupina društva od strane sustava, što je naša zadaća – poručio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović.


Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime