USUSRET SVJETSKOM DANU GLAZBE Danas kreće turneja vrhunskog komornog orkestra Splitski virtuozi

U tijeku su i pripreme za gostovanje Splitskih virtuoza (prvo u povijesti dviju država) na Međunarodnom festivalu Forte Music Fest u Kazahstanu…

Lipanj je, po svemu, mjesec glazbe. Glazba to i zaslužuje; sve je procvjetalo, propupalo, sve blješti i sve miriše. Poput neke lijepe glazbene priče. Toj glazbenoj priči pridružit će se i Komorni orkestar Splitski virtuozi, koji djeluje od 2012. godine pod vodstvom Wladimira Kossjanenka, a  čini ga jedanaest istaknutih profesionalnih splitskih glazbenika. Wladimir je utemeljitelj, vrhunski umjetnik, u svijetu poznati violist, kojega autor ovoga teksta oslovljavam s Veliki Vladimir. E sad, neka malo govore brojke; od osnivanja Splitski virtuozi održali su preko 40 koncerata diljem Hrvatske, ali su zabilježili i važna inozemna koncertna gostovanja među kojima se izdvaja Međunarodni festival “Celloherbst am Hellweg”. Također zanimljivo je da su jedini hrvatski ansambl koji je održao Koncert posvećen obljetnici pada Berlinskog zida. Splitski virtuozi izveli su 69 skladbi od razdoblja baroka do 21. stoljeća među kojima 14 praizvedbi u Hrvatskoj.


Koja mjesta, koje ćete gradove Veliki Vladimire usrećiti tijekom lipnja?

-Na ovoj turneji posjetit ćemo pet gradova. Turneja je kreće večeras, u utorak 15. lipnja  iz JK Marina u Kaštel Gomilici. U srijedu smo u Splitu. To će biti prvi koncert Splitskih virtuoza u Hrvatskom domu, a posvetili smo ga u znak sjećanje na našeg dragog kolegu Mihovila Karuzu, istaknutog glazbenika i profesora Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu i suosnivača Splitskih virtuoza.

Mihovil Karuza

Mihovil to zaslužuje. Čestitam što ste ga se sjetili! Što posjetitelji mogu očekivati, što je u programu te večeri?

-Puno toga lijepoga; Samuel Barber: Adagio za gudače, Max Bruch: Romanca za violu i gudače, op. 85, u mojoj obradi, Camille Saint-Saëns: Introdukcija i Rondo capriccioso op. 28, Ludwig van Beethoven – Gustav Mahler: Ozbiljni kvartet u f-molu, op. 95, Gustav Theodore Holst: Suita sv. Pavla. Solistica: Ana Labazan Brajša, violina,, dirigent i solist na violi sam ja,  a Komorni orkestar Splitski virtuozi: Martin Draušnik – koncertni majstor, Barbara Udovčić, Ana Labazan Brajša – I. violine, Annija Endija Kolerta, Svjetlana Mandić, Ema Ivković – II. Violine, Pavel Kandruševich, Stipe Marinić –viole,  Zita Draušnik, Hillary Vaden Karuza – violončelo,  Piero Malkoč – kontrabas. Moram napomenuti da u izvedbi Adagioa Samuela Barbera sudjeluju studentice Umjetničke akademije u Splitu: 1. violine: Elena Bonandrini, Marijana Raboteg, 2. violine: Ana Kašić Barišić, Romualda Błoch, viole: Sara Kudrna, Dora Mitrović, violončela: Viktoriya Sklyarenko, Ema Nikolić.


Wladimir Kossjanenki

To je vaš dug, vaša plemenita misija – rad s mladima. Što nakon Splita?

-Pa odgoj i obrazovanje budućih profesionalaca kroz rad orkestra posebna je briga članova i utemeljitelja „Splitskih virtuoza”. U radu orkestra participiralo je 17 studenata raznih glazbenih akademija, čime orkestar dokazuje poseban odnos prema mladim glazbenicima i njihovom profesionalnom razvoju. Za visoku profesionalnu razinu ansambla odgovorni su aktivni internacionalno priznati glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Splita.Nakon toga slijedi gostovanje u Sv. Ivanu Zelini, u petak 18. lipnja u POU Zelina i u nedjelju 20. lipnja u Zavičajnom muzeju u Ozlju na proslavi 50 godina rada muzeja. Ova turneja kulminirat će nastupom 21. lipnja, na svjetski Dan glazbe u zagrebačkom Hrvatskom Glazbenom Zavodu. Splitski virtuozi će nastupiti u znak solidarnosti i podrške Hrvatskom Glazbenom Zavodu. Prihod od karata će biti doniran za obnovu povijesne zgrade HGZ-a u Gundulićevoj ulici. Svi koncerti počinju u 20 sati, osim u Sv. Ivanu Zelini (18.30)

U tijeku su i pripreme za gostovanje Splitskih virtuoza (prvo u povijesti dviju država) na Međunarodnom festivalu Forte Music Fest u Kazahstanu. A vi ste rođeni u Alma Ati. Raduje li vas to?

-Sve nas skupa raduje. Splitski virtuozi surađivali su s preko stotinjak renomiranih svjetskih solista kao što su gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov, pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman i Alexander Vitlin te Nataša Veljković, violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević i Arman Mourzagaliev te violončelistice Kim Cook, Felicitas i Pauline Stephan, Kajana Pačko i brojni drugi. Posebno zanimljiva je bila i suradnja s njujorškim zborom West Village Choral.

Kazahstan? Uvjeren sam da će biti lijepo!

Splitskim virtuozima sretno i u slavu glazbe!

Wladimiru Kossjanenku, kao osnivaču i umjetničkom ravnatelju Splitskih virtuoza u rujnu 2019.g. dodijeljena je nagrada „Zlatni Grgur” za izniman doprinos glazbenoj sceni Grada Splita, a Međunarodni festival „Dani Bacha u Splitu” u organizaciji  Kossjanenka, nagrađen je prestižnom EFFE nagradom „Remarkable Arts Festival of Europe 2019 -2021″ od strane “European Association of Festivals”.

Moja reakcija na članak je...
Vau
3
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
2
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime