Nakon odluke Ustavnog suda po kojoj su sve odluke Nacionalnog stožera zakonite, a samo ona o zabrani rada nedjeljom nije bila u skladu s Ustavom, trgovci, koji su zbog takve odluke izgubili dio prometa, o pravnim tužbama, s obzirom na dugotrajnost postupaka zasad – ne razmišljaju, piše HRT.

Iako se čekaju još izdvojena mišljenja troje sudaca i žalbeni rok da bi dobili obrazloženje odluke, nameće se pitanje: Je li poljuljano povjerenje u rad Stožera zbog odluke Ustanovnog suda da zabrana rada nedjeljom nije bila u skladu s Ustavom ili će se zbog ustavnosti svih ostalih odluka učvrstiti?

– Odluke Ustavnog suda su očekivane upravo zbog toga što smo vidjeli da ovo odugovlačenje s donošenjem odluke, odnosno kašnjenje četiri, pet mjeseci je pokazalo da ustavni sudci, većina njih, ne smatraju da ovdje imamo neki problem s ustavnošću rekla je, gostujući u Temi dana, prof. dr. sc. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

– Iz sadržaja priopćenja koje je objavljeno od strane Ustavnog suda možemo znati samo da su to učinili zbog toga što je došlo do povrede načela razmjernosti, ali ne znamo točno koji element tog načela razmjernosti je Ustavnom sudu sporan, rekao je doc. dr. sc. Mato Palić, Pravni fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, piše HRT.

Kad Ustavni sud bude objavio svoj akt, dodao je, onda ćemo znati koji aspekt načela razmjernosti je bio povrijeđen u tako formuliranoj odluci stožera.

“A to će onda, uvažavajući i neke ranije odluke Ustavnog suda vezane uz neradnu nedjelju, a da podsjetim hrvatsku javnost – Ustavni sud je već dva puta ukidao zabrane rada nedjeljom koje su bile definirane zakonom o trgovini i biti uz ta ranija stajališta nekakva potencijalna smjernica zakonodavcu ako bi se odlučio za drugačiju regulaciju zabrane rada nedjeljom da ne ponovi greške u koje se on doveo u ranijim situacijama, kako kroz ova dva zakonska rješenja tako i kroz odluku koju je donio SCZ”, dodao je Palić.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime