USPJEH MLADOG FOTOGRAFA Čarobna fotografija izvora Cetine u finalu prestižnog svjetskog natječaja Kraljevskog fotografskog društva

"Zadovoljan sam ostvarenim uspjehom i sretan što mogu ovako promovirati Hrvatsku u svijetu. Hrvatska stvarno ima nevjerojatne ljepote i prirodu koje moramo očuvati"


Britansko Kraljevsko fotografsko društvo objavilo je pobjednike u prestižnom fotografskom natječaju “Znanstveni fotograf godine” za 2020. godinu.


Šokantni prizor Sjevernog pola okruženog otopljenim morskim ledom nagrađen je glavnom nagradom na natječaju. Fotografiju je snimila Sue Flood, a radi se kategoriji Klimatske promjene.

Pobjednik u kategoriji “Opće znanosti” je Simon Brown i njegova digitalna rekonstrukcija potopljenog broda SS Thistlegorm, britanskog trgovačkog broda iz Drugog svjetskog rata koji je potonuo 1941. godine i koji se od tada nalazi na dnu Crvenog mora.

Zavidan uspjeh ostvario je i hrvatski fotograf dalmatinskih korijena, 20-godišnji Bruno Fantulin. Sa svojom fotografijom Mliječne staze iznad izvora Cetine ušao je u finale prestižnog natjecanja te mu je fotografija ušla u izložbu samog natječaja.– Prvi put sam se prijavio za znanstvenog fotografa godine, a više sam nego zadovoljan konačnim rezultatom. Fotografija mi je uvrštena u uži izbor od 80 fotografija, a stiglo je preko 1.200 prijava.

Zadovoljan sam ostvarenim uspjehom i sretan što mogu ovako promovirati Hrvatsku u svijetu. Hrvatska stvarno ima nevjerojatne ljepote i prirodu koje moramo očuvati. Uz sve ostalo, sve je više svjetlosnog zagađenja, a ono onemogućava ovakve prizore i fotografi moraju tražiti vrlo nepristupačna mjesta da bi svjedočili ovakvim kadrovima na nebu. Naravno, svjetlosno zagađenje itekako utječe na životinjski svijet, a trend je u svijetu reducirati noćnu rasvjetu. Nadam se da će taj trend stići i do nas – kazao nam je mladi fotograf.U opisu fotografije stoji:

“Nazvana je “Skriveni biser Hrvatske”. Na fotografiji je prekrasan prizor noćnog neba u ovoj europskoj zemlji. Vide se tamošnja crkva Uzašašća Gospodnjeg izgrađena 1940. u selu Cetina uz sami izvor. Radi se o izvoru rijeke Cetine, a pozadinom dominira zapanjujući pogled na Mliječnu stazu. Iako je naša galaksija spiralnog oblika, vidimo je “ravno” zbog položaja Zemlje unutar nje” – piše Daily Mail.

Čestitamo, Bruno!

Moja reakcija na članak je...
Vau
29
Haha
0
Hagić
9
Hmmm
1
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime