UPOZORENJE ZA VOZAČE! Policija od subote provodi veliku akciju, evo svih detalja

Evo što trebate znati

U subotu, 19. lipnja 2021. godine, od 7 sati pa do nedjelje, 20. lipnja 2021. godine, do 7 sati na području cijele Republike Hrvatske provodit će se pojačani 24-satni nadzor sudionika u prometu na cestama (Alcohol & Drugs Marathon), usmjeren prvenstveno na sudionike pod utjecajem alkohola i droga, objavili su.


“U provođenju aktivnosti koristit će se svi raspoloživi uređaji za alkotestiranje i testeri na droge te maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika. U akciji sudjeluju i sami građani, koji su dostavljali prijedloge lokacija za kontrole vozača, a koje su zatim dostavljene nadležnim policijskim postajama za uvrštavanje u planove postupanja.

24-satni nadzor alkohola i droga u prometu provodi se u sklopu ROADPOL-ove tjedne operativne akcije Alkohol i droge. To je koordinirana akcija prometne policije država iz svake zemlje članice ROADPOL-a, a odvija se na europskim cestama dva puta godišnje, u lipnju i prosincu, tijekom ljetnog i božićnog razdoblja, uz svakodnevne nacionalne aktivnosti provedbe prometne policije u borbi protiv vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Cilj nije samo kažnjavati nego i utjecati na svijest vozača

Svrha akcije nije isključivo kažnjavanje vožnje pod utjecajem alkohola i/ili droga već i privlačenje pozornosti javnosti na tu temu. Kombinacija konzumiranja alkohola i/ili droga, a potom upravljanje vozilom jedan je od glavnih čimbenika koji utječe na sigurnost u prometu.

Udio prometnih nesreća koje su skrivili alkoholizirani vozači u Republici Hrvatskoj u 2020. godini iznosi 16.7%, dok je udio u stradavanju (poginuli, teško i lakše ozlijeđene osobe) u tim nesrećama 21.5%.

Stoga su ovakve akcije nužne i imaju za cilj ne samo kažnjavati vožnju pod utjecajem alkohola i droga već utjecati na svijest vozača o tome da alkohol i upravljanje vozilom ne idu zajedno te mogu izazvati teške i trajne negativne posljedice”, objavila je policija, prenosi N1.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
1
Hagić
2
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime