“Agencija je otkrila da su neki dezinficijensi pakirani u limenkama, dječjim kutijama te bocama poput onih za sok ili vodu. Osim toga, neki sadrže razne okuse poput čokolade ili maline”, stoji u priopćenju FDA, piše N1.

Na upozorenje građana odlučili su se nakon što su dobili izvještaj o potrošaču koji je mislio da je kupio bocu vode, ali to je zapravo bio dezinficijens za ruke. U drugom izvještaju dobili su informaciju da pakiranje izgleda poput dječje grickalice.

Upozoravaju da to može zbuniti kupce koji bi mogli pomisliti da se radi o hrani ili piću.

“Opasno je dodavati mirise i okuse dezinficijensima za koje će djeca pomisliti da miriše poput hrane, popiti to i otrovati se”, rekao je Dr. Stephen Hahn iz FDA.

Dezinficijensi mogu biti otrovni ako se progutaju i čak male količine mogu biti izrazito opasne, čak fatalne za djecu.

FDA također upozorava da se ne koriste dezinficijensi koji sadrže metanol, koji se često koristi u proizvodnji goriva i antifriza, te može biti otrovan. U Americi je ranije ovaj mjesec prijavljeno nekoliko slučajeva takvog trovanja – četvero je ljudi umrlo, a dio je izgubio vid ili imao napadaje.

Premda se radi o proizvodima koji su u vrijeme koronavirusa korisni za dezinficiranje ruku, izrazito je važno paziti da se slučajno ne progutaju.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime