Hrvatski branitelji te obitelji nestalih i poginulih predvodit će i ovogodišnju kolonu sjećanja u Vukovaru 18. studenoga. Iako svjestan činjenice da je predizborna kampanja počela, gradonačelnik Ivan Penava vjeruje da toga dana politici nije mjesto u gradu heroju pa je pozvao na dostojanstveno i mirno obilježavanje.

– Tu smo se okupili, koliko se sjećam bina je bila nekakva traktorska prikolica sa otvorenim stanicama gdje se popelo nekoliko govornika, – poručio je Penava.

Prisjeća se Vlado, hrvatski branitelj, kako je izgledala prva kolona sjećanja prije 23 godine u kojoj je, nakon mirne reintegracije, sa suborcima koračao.

– Te godine, zbog atmosfere koja je još uvijek vladala ovdje u gradu Vukovaru, doista je bio jako mali broj ljudi, negdje 80-ak ukupno. Međutim odlučili smo to napraviti i učiniti i postaviti prve korake kolone sjećanja, – kazao je za RTL branitelj Vlado Iljkić.

Upravo je ta kolona godinama izrasla u “mjesto posebnog pijeteta” za tisuće ljudi. Ali i mjesto koje političari ne zaobilaze. Iako, gradonačelnik  govori, barem na taj dan, treba se sjetiti žrtve a politiku ostaviti po strani.

– Mislim da će i predsjednički kandidati biti dovoljno samosvjesni i svjesni okolnosti i da će se suzdržati od svega onoga što je izvan nekih okvira, ajmo reći prihvatljivog, normalnog, a opet da ne iznegiraju sam taj svoj čin dolaska ovdje i činjenice koje su ovdje. Ne mislim da će nitko voditi kampanju jer to bi po meni bilo sramotno i nismo tomu svjedočili i vjerujem da nećemo, – kazao je Penava.Vukovarci su uz gradonačelnika, kada je riječ o tomu tko treba biti na čelu kolone.

Većina ih smatra da je prvi red rezerviran za one koji su izgubili nekoga, a potom za branitelje. Smatraju i da je kolona s godinama ispolitizirana.

Stoga je gradonačelnik Penava poslao poziv i članovima SDSS-a i Miloradu Pupovcu da se poklone žrtvi. I dalje inzistira naprocesuiranju ratnih zločina za 2717 stradalih.

– Svatko onaj tko dolazi bi trebao biti svjestan. Svjestan te brojke, te nepravde koja se dogodila onda, – poručio je Penava.

A autor naziva “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” Vlado Iljkić govori za RTL kako i krilatica i kolona trebaju slati snažnu plemenitu, antiratnu poruku: “Vukovar ima što dati i malom čovjeku i Hrvatskoj i Europi i svijetu, ali oni imaju i što dati Vukovaru”.

Tek tada će, govori, Vukovar spremnije zakoračiti u budućnost.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

1 KOMENTAR

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime