U 85. godini napustio nas je Teodor Fricki, počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, magistar društvenih znanosti i viši počasni vatrogasni časnik.

Rođen je 15. veljače 1934. godine u Lipovljanima, a roditelji su mu bili ukrajinske nacionalnosti.

Pored mnogih drugih funkcija koje je obavljao, treba istaknuti njegovo angažiranje u vatrogasnoj organizaciji. Član je DVD-a Novska od 1972. godine. Od iste godine član je Predsjedništva Vatrogasnog saveza Hrvatske, potom potpredsjednik, te predsjednik Saveza od 1982. do 1984. godine, zatim u 1988. godini, potom od 1992. do 1993., te predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice od lipnja 2000. do 28. lipnja 2005. Na Skupštini Zajednice u lipnju 2005.godine.

Teodor Fricki izabran je za počasnog predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice. Bio je i predsjednik Nacionalnog odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara Hrvatske te član Međunarodnog tehničkog komiteta za preventivnu zaštitu i gašenje požara (CTIF).

Djelatnost u vatrogasnoj organizaciji obavljao je volonterski, a odigrao je značajnu ulogu za vrijeme Domovinskog rata kada je bio na čelu humanitarne Akcije sveti Florijan kojom je nabavljena oprema za hrvatske vatrogasce. Bio je predsjednik organizacijskog odbora Vatrogasne olimpijade u Varaždinu 2005.

Nositelj je niza vatrogasnih i državnih odlikovanja, među kojima svakako ističemo Spomenicu Domovinskog rata, Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske te Povelju i plaketu s likom Gjure Stjepana Deželića. Bio je počasni član velikog broja vatrogasnih društava.

Posljednji ispraćaj počasnog predsjednika Teodora Frickog bit će u petak, 16. studenog u 15.15 sati u Velikoj dvorani krematorija na Mirogoju, a komemoracijska sjednica održat će se u velikoj dvorani Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja (Ksaverska cesta 107) 16. studenog u 13.15 sati.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime