Ulazi u Guinnessovu knjigu rekorda: Iz splitskog škvera uskoro porinuće najvećeg jedrenjaka na svijetu

Bit će luksuzno uređen, sa štihom i atmosferom koji podsjećaju na stare jedrenjake. Imat će biblioteku, velike salone, od čega će se jedan salon protezati na tri palube s ogradama i klavirom

U pogonima splitskog Škvera dovršava se gradnja najvećeg jedrenjaka svijetu, osuvremenjena replika čuvenog francuskog jedrenjaka “France II” sagrađenog 1911., a koji je završio pod morem 1922. godine.


Taj monumentalni luksuzni putnički brod koji se gradi na navozima Brodosplita od rujna 2015. bit će četvrti u floti tvrtke Star Clippers Ltd. iz Monaka koju, inače, čine reprodukcije klasičnih jedrenjaka.

– Ovo će biti najveći jedrenjak na svijetu sa svojom dužinom od 162,2 metra. Na njegovih pet jarbola bit će jedra površine od 6400 m2. Brod će imati pet paluba, a na njemu će moći boraviti 450 osoba, od čega 300 putnika u 150 luksuznih kabina i 150 članova posade za koje su namijenjene još 74 kabine – rekao je Josip Jurišić iz Brodosplita.

Bit će luksuzno uređen, sa štihom i atmosferom koji podsjećaju na stare jedrenjake. Imat će biblioteku, velike salone, od čega će se jedan salon protezati na tri palube s ogradama i klavirom, piše 24 sata .

– Na jedrenjaku će biti najmodernija navigacijska i komunikacijska oprema, svaka kabina će imati internet, telefon, televiziju, glazbu i ostala sredstva zabave. Na otvorenim palubama predviđena su tri bara, a kuhinja će se prostirati na tri palube. Klimatizacija na brodu bit će izvedena prema visokim zahtjevima kako bi zadovoljila komfor putnika u svim klimatskim uvjetima – poručio je Josip Jurišić iz Brodosplita.

Specifičnost broda su i jedra koja će moći biti upravljana samo s nekoliko članova posade, a to će moći raditi i sami putnici koji to budu željeli.


Brod je isključivo namijenjen jedrenju, iako će imati dva potpuno neovisna motora električne propulzije. Paluba će biti u cijelosti prekrivena skupocjenom tikovinom, a predviđena su i tri bazena sa slatkom ili morskom vodom s podvodnim svjetlima, grijanjem i mjehurićima. U jednom od njih moći će se i roniti.

Trenutačno je svjetski rekorder po veličini jedrenjak “Royal Clipper” iste monaške kompanije, a dug je 132 metra. Hrvatski jedrenjak bi nakon završetka gradnje trebao ući u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveći na svijetu., piše 24 sata.Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0