Jeste li znali da u Dalmaciji raste 90 od 100 najzdravijih svjetski namirnica? Upravo su zdrave namirnice bile misao vodilja tematskog ručka koji se prošli tjedan zbio u splitskom restoranu Zora Bila. Vlasnici, kuharski bračni par Sandra i Dane Tahirović, pozvali su poznatu splitsku dijetetičarku i nutricionistkinju Olju Martinić, koja je osmislila koncept tematskog ručka pod nazivom “50 nijansi zelene”.

Radi se o ekskluzivnom meniju baziranom na 100 najzdravijih namirnica svijeta Georga Mateljana čiji je cilj bio demonstrirati savršen spoj nutricionizma i gastronomije uz uvažavanje svjetskih trendova.

Olja Martinić kazala je da se ovim događajem željelo obilježiti početak nove turističke sezone i primjerom pokazati da je Split dio svjetske gastro scene.

Olja Martinić

– Dolaskom na ručak novinarima smo prenijeli informaciju što se događa u svjetskoj gastronomiji. Nikad do sada nutricionizam do sada nikada nije bio involviran u gastro svijet. Razlog su velika znanstvena otkrića i studije koje su rađene zadnjih desetak studija. Te studije uvjetovala su preokret u svijesti ljudi i svijesti gastro stručnjaka. Među tim stručnjacima su i dva priznata gastro stručnjaka iz Hrvatske. Jedan od njih je George Mateljan koji je osmislio tablicu stotinu najzdravijih namirnica svijeta koja je vrlo laka za primjenjivati, a drugi je prof. Duško Ehrlich koji se nalazi u Parizu, a podrijetlom su iz Zagreba. Ta su dva čovjek napravila revoluciju u nutricionizmu, konvencionalnoj prehrani i gastronomiji. Pokazali su, među ostalim, kako se namirnice trebaju pripremati. Također, mikrobiolozi su ustanovili kako nutrijenti na najbolji način mogu doći u naš organizam. Sve su namirnice za koje smo po predaji znali da su dobre za našu prehranu, ali sada se dokazan cijeli mehanizam njihovog djelovanja – kazala nam je nam Martinić.

“Nije cilj s vinom ugasiti žeđ, nego upotpuniti hranu”

Potporu događaju svojim vinima dao je Winebox by Sina&Alen. Alen Gulen, kaže da mu je u fokusu interesa promocija Dalmacije i dalmatinska vina.

Alen Gulen

– Dalmatinska vina su sinonim za jaka, robusna, moćna vina poput pošipa i plavca, međutim Dalmacija ima i cijelu lepezu drugih vina koja su drugačija stilom, lepršavija su, jednostavnija, pitkija, lakša za konzumaciju. Kolega Siniša i ja zadnjih godina te male vinarije i njihova vina pokušavamo izbrendirati i naći im pozicije u vinskim restoranima, a jedna od tih aktivnosti je i jedna ovakva promocija.

Gosti su prvo pili rose od plavca maloga, nakon toga zlataricu, autohtonu sortu koja dolazi iz Vrgorca, nakon toga je debit s područja Skradina – sorta koja je dugo bila stigmatizirana kao vino za masu no kako su se mladi vinari školovanjem izdignuli, tako su ta vina postala jako dobra. Na kraju smo pili plavac mali s Pelješca. Long drink je bio kombinacija pjenušca iz Imotskog i likera od limuna također iz Imotskog. Naime, limun je iz Komiže, a rakija iz Imotskog – kaže Gulen.

Ističe da Dalmatinci poprilično konzumiraju vino, ali da pivo prednjači u odnosu na vino.

– Kultura vina i kultura su nešto što postaje stvar opće kulture. Kroz svoje vinske škole educiramo ljude da piju s razumijevanjem. Nije cilj s vinom ugasiti žeđ, nego upotpuniti hranu.

Hrvatska je u nekim segmentima prepoznata kao zemlja dobrog vina. Naša vina postižu odlične rezultate na međunarodnim natjecanjima, ali naš je najveći problem da u nas još uvijek nije organizirana, zakoni nisu doneseni tako da bi oni bili razumljiviji stranom gostu – poručuje Gulen.

Sandra Tahirović

Vlasnica Zore Bile, Sandra Tahirović, otkrila nam je da se već prije tri mjeseca počelo razmišljati o tematskom ručku baziranom na zdravim namirnicama.

– Pozvali smo gospođu Olju Martinić da nam pomogne utoliko da nam izdvoji najzdravije namirnice na što se ona sjetila Georga Mateljana i njegovih 100 najzdravijih namirnica svijeta od kojih 90 imamo u splitskom okruženju. Tada smo stvorili menu od 51 namirnice, što u hrani, nešto malo u vinu.

Sve što smo danas prezentirali nalazi se u standardnom meniju našeg restorana. Sva naša hrana je kratko termički obrađena. Pazimo na takve detalje. 90 posto jelovnika je bez glutena. Čak je i tjestenina koju sami radimo bez glutena ako netko to poželi. Danas smo ponudili i orzo. Ljudi jako malo naručuju orzo, ali pokušat ćemo ih na to navući. Umjesto toga inače imamo rižot. Riža ipak nije među najzdravijim namirnicama.

Ovo je poruka našim gostima i medijima kojoj želimo poručiti da se može kuhati zdravo, ne samo s lošim namirnicama. Nije dobro ako se krene u isključivu trku za novcem. Split treba postati gastro destinacija poznata po dobom i zdravom jelu. U ovom slučaju imamo Mediteran, sunce i more, prezdrave namirnice. 90 od 100 njih je tu, zašto to ne iskoristiti da se ne upišemo na gastro kartu svijeta – govori nam iskusna kuharica.

Tahirović nam je odgovorila je li nešto što je zdravo nužno mora biti za one dublje džepa…

– Nikako. Sve te namirnice možete kupiti na pazaru, samo morate pratiti sezonu. Trenutno je sezona kupusnjača; špinata, blitve. Iza toga će doći krastavac, balancana, tikvica, pratite sezonu jer tada cijene nisu ogromne. Naravno da nećete sada kupiti pomu jer ona trenutno nije zdrava. Prateći sezonu, kuha se zdravo i to je zapravo cijela poanta – zaključuje Tahirović.

Alijana Vukšić

Među uzvanicima na ručku bila je i Alijana Vukšić, direktorica TZ Grada Splita

– Gost je spreman platiti puno više ako mu pružimo zadovoljstvo da doživi život lokalnog stanovništva. Upravo ovako naš gost može dobiti osjećaj kako mi živimo i što jedemo. Kaže se da se ne može bolje upoznati jedan narod nego da se jede ono što on jede i odlazimo na mjesta gdje oni odlaze. Idealna prezentacija naše zdrave kulinarske baštine i mediteranske prehrane, svi znamo da je mediteranska hrana zdrava i zašto to ne prezentirati našim gostim. Koliko je važnost gastronomije za razvoj turizma govori i naša strategija o gastronomiji koju smo lani donijeli s Institutom za truizam. Analize su pokazale da je najbolji motivator za našeg gosta što raznovrsnija ponuda zdrave hrane. U današnje vrijeme je naglasak na healthy turizmu, puno se pažnje posvećuje zdravlju i prehrani. Ovo je idealan način da privučemo goste dobrom kuhinjom, kvalitetnim namirnicama, a naše gostoprimstvo nije upitno.

Mislim da je u divnim prostorima poput ovoga, s divnim pogledom na more, uz divne okuse koje su pripremili naši kuhari bez da unište prirodni okus namirnica, ukusna i zdrava hrana ono što svatko želi
gost želi u svom tanjuru – kazao je Vukšić.

Hoće li se naši restorani povesti za ovim sjajnim primjerom da je zdravo itekako ukusno, te da su zdrave namirnice bitne za pripremu kvalitetnog jela, vidjet ćemo već ove sezone.