Ukida se izravna opasnost od elementarne nepogode na Marjanu, Grubšić i Javna ustanova protiv ukidanja!

"U mom mandatu sam tri puta podizao Stožer civilne zaštite: prvi put kad je izbio požar na domak Splita, drugi put zbog Marjana i teći put zbog Covida - kazao je Krstulović Opara i svaki put je, kako je rekao, Stožer odradio izvrstan posao


Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Splita Nino Vela za danas je sazvao je 27. sjednicu u proširenom sastavu i to u svezi Odluke o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elemetnarne nepogode uzrokovane pojavom uništenja devastirane vegetacije na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut – lokalitet Park šuma Marjan Grada Splita.


Gradski Stožer civilne zaštite danas je na svojoj 27. sjednici jednoglasno predložio prestanak važenja Odluke o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavom potkornjaka na području gradskih kotareva Meje, Varoš i Spinut na lokalitetu Park šume Marjan.

Prijedlog za ukidanje mjera gradonačelnik Andro Krstulović Opara uputit će županu Splitsko-dalmatinske županije Blaženku Bobanu koji je ovlašten da takvu Odluku donese.

– Prije godinu dana kad je proglašena ova elementarna nepogoda nismo znali što nas čeka, a sve aktivnosti koje smo od tada poduzeli dale su rezultat – kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara  koji je, kako je rekao, preuzeo odgovornost za rješavanje problema nastalih radi četrdeset godina lošeg gospodarenja i zapuštanja Marjana, a zbog kojih sadašnji naraštaj plaća danak.

Prije usvajanja Prijedloga za prestanak važenja Odluke o elementarnoj nepogodi na području Park šume Marjan, Gradskom stožeru civilne zaštite, koji je danas radio u proširenom sastavu, znanstveni savjetnik Hrvatskog šumarskog instituta dr. sc. Milan Pernek prezentirao  je izvješće o  procjenama stanja i prognozama u vezi populacije mediteranskog potkornjaka. U odnosu na 2018. kad je, kako je rekao bilo najviše zaraženih stabala, sad je 90 posto alepskih borova na Marjanu zdravo i sve ukazuje na trend smanjenja broja nametnika.

Dok se ne donese Plana upravljanja Park šumom Marjan, provodit će se Akcijski plan koji je početkom studenog izradio Hrvatski šumarski institut, a njegovo provođenje, prema riječima direktorice HŠI dr.sc. Sanje Perić, donekle je poremetila situacija s epidemijom virusa Covid-19 zbog čega su neke aktivnosti revidirane. Temeljem toga plana kontinuirano će se provoditi istraživanja, detekcija stanja i u konačnici obnova vegetacije koja bi trebala početi najesen, a sastavni dio, kako je kazala je i kontinuirano educiranje kako djelatnika Park šume Marjan tako i građana.

– U mom mandatu sam tri puta podizao Stožer civilne zaštite: prvi put kad je izbio požar na domak Splita, drugi put zbog Marjana i teći put zbog Covida – kazao je gradonačelnik Andro Krstulović Opara i svaki put je, kako je rekao, Stožer odradio izvrstan posao.

No, ni danas nije sve išlo “glatko”. Predsjednik Društva Marjan Srđan Marinić još je jutos najavio da neće nazočiti današnjoj sjednici:

“Hvala na pozivu na 27. sjednicu Stožera civilne zaštite Grada Splita u svezi Odluke o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode uzrokovane pojavom potkornjaka.
Podsjećam da sam član Povjerenstva ispred Društva Marjan i građana Splita koji su svojim prosvjedima tijekom siječnja 2019. ukazali na neodrživo stanje na Marjanu.

Sjednici neću nazočiti jer ne želim svojim nazočnošću dati legitimitet onima:

– koji su počinili, prema izvješću Državnog inspektorata Županijskom državnom odvjetništvu, nezakonitu sječu nedoznačenih stabala koja remeti buduće gospodarenje šumom čime su počinjene radnje koje sadrže elemente pustošenja šume u Park šumi Marjan;
– koji se nisu držali i nisu provodili jednoglasno donesene zaključke Povjerenstva za Marjan od 02.02.2019., niti odredbe “Operativno dinamičkog plana suzbijanja potkornjaka na području Park šume Marjan”;
– kojima je trebalo 18 mjeseci za utvrditi uzročnika sušenja borova u Park šumi Marjan;
– koji se nisu udostojali cijelu prošlu, pa sve do svibnja ove godine, pružiti članovima Povjerenstva za Marjan, kao i cjelokupnoj javnosti i medijima podatke o kretanju populacije potkornjaka unatoč stalnim traženjima na svakom sastanku Povjerenstva za Marjan;

Naposljetku, ne želim svojom nazočnošću dati legitimitet gradonačelniku Grada Splita Andri Krstuloviću Opari koji je godinu i po dana, od početka svog mandata, pa sve do 3 uzastopna prosvjeda građana Splita, ignorirao javno upućene molbe, zahtjeve i apele Društva Marjan za žurnom sanacijom još dok zarazom nije bilo zahvaćeno više od 1/3 marjanske šume i kojeg držim najodgovornijom osobom za cjelokupno stanje u Park šumi Marjan i u Javnoj ustanovi za upravljanje Park šumom Marjan” – stoji u Marinićevom odgovoru Veli.

U međuvremenu su se oglasili iz Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan koja se protivi prijedlogu za donošenje Odluke o prestanku važenja Odluke o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode.

POVEZANI SADRŽAJ:

“Prije početka današnje sjednice stožera CZ Grada Splita, a s koje se Županu poslao prijedlog ukidanja izravne opasnosti od elementarne nepogode za Marjan, JU PŠM je dostavila slijedeće izdvojeno mišljenje, te ga uputila i Županu Splitsko-dalmatinske županije i nadležnim Ministarstvima:

Poštovani, Javna ustanova za upravljanje Park-šumom Marjan protivi se prijedlogu za donošenje Odluke o prestanku važenja Odluke o proglašenju izravne opasnosti od nastanka elementarne nepogode na području gradskih kotareva: Meje, Varoš i Spinut, te podnosi izdvojeno mišljenje.

Završetak situacije, utvrđen primarno brojem ulovljenih potkornjaka u feromonskim klopkama nema kredibilitet obzirom da je fotodokumentacijom mjesecima dokazivano da su postavljene protivno uputama proizvođača, bez feromona, te neodržavane. No čak i da ih se uvaži kao takve, a obzirom da je tzv. sanacija pod kaznenom prijavom Državnog inspektorata i Zaštite Prirode, s vrlo ozbiljnom optužbom pustošenja šume, protivimo se proglašenju završetka dok se ne zatraži i ne podnese neovisni izvještaj neovnisnih stručnih institucija i sudskog vještaka o stanju Marjana u trenutku proglašenja završetka u odnosu na početno.

Navedeni izvještaji i mišljenje moraju sadržavati stav o uzrocima takvog stanja i jesu li sanacijski postupci prekoračili potrebne aktivnosti. Ukoliko iste ne želi provesti stožer tražimo da se dozvoli Javnoj Ustanovi da iste angažira iz troška fonda sanacije.

Neovisni stručnjaci trebaju utvrditi sve devastacije šume prouzročene nestručnim vodstvom sanacije i utvrditi krivičnu i materijalnu odgovornost pojedinaca te izvođača za promjenu vizure šume, utvrditi broj posječenih doznačenih i nedoznačenih stabala te koliko je stabala ostavljeno nakon proglašenja završetka, provesti fitocenološku analizu tla, staništa, erozije, zakorovljenja, utvrditi broj pokidanih maslina, čempresa, bespotrebno širenih koridora, uništenih suhozida, šumski nered koji je ostavljen na sanacijskim područjima, te utvrditi odgovornost izvođača, kao i mnogo toga drugoga, pogotovo jer su sve to građani platili javnim proračunskim novcem.

Bez analize ostavljenog stanja neće se moći revidirati Plan gospodarenja i Marjan će i dalje biti bez preduvjeta za ispunjavanje Zakona o zaštiti prirode, Zakona o šumama s mogućim ukidanjem statusa kulturnog dobra.

Ponavljamo, protivimo se proglašenju završetka stanja bez potpune analize neovisnih stručnjaka, te utvrđivanja pojedinačne odgovornosti za eventualno prekoračenje ovlasti, prekoračenje sječe, prekoračenje nužne devastacije.

Ako je potkornjak i otišao, odgovornost mora ostati. Tražimo da ovo mišljenje uđe u Zapisnik” – stoji u objavi koju je potpisao ravnatelj Damir Grubšić.

Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime