Stotinjak metara od sjedišta policije u Splitu u nedjelju popodne je do smrti zatučena 89-godišnjakinja, a ubojica se potom krvavih ruku te odjeće sam predao – mladić koji još uvijek ima 15 godina (napunit će 16 za mjesec dana), došetao je do zgrade PU gdje su ga odmah lišili slobode.

Pretukao je do smrti

Zločin se odigravao u stanu na trećem katu Sukoišanske 11, gdje je Helena M. (89) živjela s mlađim sinom. Njega, na žalost, nije bilo oko 17:40 sati (radio je, dežurstvo ga je zapalo baš jučer popodne) kada je netko stao kucati na ulazna vrata stana. To nisu bila prva vrata na koja je mladić kucao, točnije udarao šakama i lupao, no jesu prva koja su se otvorila – nesretna žena je otvorila vrata misleći kako je nekom potrebna pomoć, samo da bi je 15-godišnjak napao zvjerskom silinom, doslovno je pretukao do smrti rukama, nogama, čime je stigao te čega se dohvatio…

Nije uspjela niti pozvati u pomoć, nitko nije čuo kakva se tragedija odigrava samo nekoliko metara dalje, Helena M. je preminula na mjestu zločina.

Sumanuti čin?

Kako smo doznali nakon obavljenog očevida, u stanu su pronađeni novac te druge vrijednosti, ništa nije otuđeno, tako da istražitelji isključuju koristoljublje kao nekakav motiv. Također se čini da nema govora o osveti, jer maloljetnik nije povezan s obitelji. Sve zasad upućuje na to da je riječ o sumanutom činu, no o tome će se tijekom postupka još izjasniti liječnici kao i nalazi vještačenja, jer nije isključeno da je mladić bio “na nečemu”.

Susjedi: “Izuzetno dobra žena”

Svi naši sugovornici su pak jednoglasno potvrdili kako je Helena M. bila izuzetno dobra i uljudna žena, koja je djelovala znatno mlađe od svojih godina: redovito je izlazila iz svog stana na trećem katu, bilo zbog druženja ili odlazaka u trgovinu. Posjećivali su ih njen drugi sin (koji je nedavno postao djed, a Helena prabaka) s obitelji, jedna izuzetno fina familija, kazali su nam susjedi.

Kako je za zločin osumnjičen maloljetnik (koji do sada nije puno toga upotrebljivog kazao istražiteljima), protiv njega se vodi postupak po Zakonu o sudovima za mladež. To između ostalog znači da će vjerojatno tijekom popodneva biti priveden istražnom sucu (ne pred tužiteljstvo) koji će ga ispitati, ali također je bitno zbog potencijalne sankcije, ako se utvrdi da je 15-godišnjak uopće bio ubrojiv. Spada u kategoriju “mlađih maloljetnika”, osoba između 14 i 16 godina, kojima se kao sankcije mogu izreći odgojne i sigurnosne mjere. Dakle, čak niti maloljetnički zatvor.
Moja reakcija na članak je...
Vau
0
Haha
0
Hagić
0
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime