UBLAŽILI MJERE Švedska ima manje mrtvih po glavi stanovnika od Hrvatske

Vlada odlučila popustiti mjere koje ionako nisu bile jako stroge


Visoka stopa smrtnosti i postupno smanjivanje broja zaraženih i hospitaliziranih pacijenata s covidom-19 obilježili su prve tjedne 2021. godine u Švedskoj.


Budući da je ova skandinavska zemlja, već gotovo godinu dana poznata po blažim pandemijskim mjerama od ostatka Europe, nešto kasnije ušla u drugi val, čini se da je vrhunac stope smrtnosti dosegnula tek početkom siječnja, odnosno 20-ak dana nakon Hrvatske. Najviše je oboljelih od covida-19 umrlo 28. prosinca (122), a posljednjih dana Švedska ima prosječno oko 80 smrtnih slučajeva dnevno, no zbog kašnjenja u prikupljanju podataka zasad i tu brojku treba uzeti s rezervom, piše Index.

Švedska ima manje mrtvih po glavi stanovnika od Hrvatske

Od početka pandemije do četvrtka u Švedskoj je s koronavirusom zabilježen 10.921 preminuli, što u odnosu na broj stanovnika, prema podacima američkog Sveučilišta Johns Hopkins, Švedsku trenutno stavlja na 21. mjesto u svijetu, odnosno četiri mjesta iza Hrvatske. Iako konačni i službeni podaci neće biti objavljeni do 22. veljače, prema švedskom Središnjem statističkom uredu, tijekom 2020. godine ukupno je od svih uzroka umrlo 97.164 građana, odnosno 6202 više nego se moglo očekivati prema prosjeku smrtnosti od 2015. do 2019. godine (90.962).

Uzimajući u obzir apsolutne brojke, posljednji put toliko je Šveđana umrlo još 1993. godine (97.008), u vrijeme kad dijagnostika i medicinski tretmani nisu bili na današnjoj razini, ali i kad je Švedska imala dva milijuna stanovnika manje nego danas. Računajući smrtnost kao postotak populacije, u 2020. godini umrlo je 0.92 posto švedskog stanovništva, dok taj postotak za 1993. iznosi 1.1. Smrtnost je 2019. godine bila neuobičajeno niska (0.84 posto), a prethodnih pet godina kretala se od 0.89 do 0.91 posto. Ovisno o izvoru podataka i metodologiji, procjene viška smrtnosti u Švedskoj tijekom 2020. kreću se od 4000 do 7000 preminulih. Prosječna dob preminulih od covida-19 u Švedskoj nešto je manja od 85 godina.

Vlada odlučila popustiti mjere koje ionako nisu bile jako stroge

S obzirom na popuštanje zaraze, što je najbolje vidljivo na kontinuiranom smanjenju broja pacijenata s covidom-19 na intenzivnom liječenju (s 389 na 315) te ukupnog broja pacijenata s covidom u bolnicama (s 2998 na 2274) kroz cijeli siječanj, vlada je odlučila ponešto popustiti ionako ne posebno stroge mjere, pa će se gimnazijalci postupno vraćati na redovnu nastavu, a djeci rođenoj 2005. i kasnije ponovno su omogućene sportske i druge aktivnosti u zatvorenim prostorima.

“Nije razumno održavati nastavu na daljinu cijelo vrijeme u cijeloj zemlji kad okolnosti nisu iste u svim regijama. Nastava na daljinu bila je neophodna jedno vrijeme, ali ipak ima negativne posljedice po učenike”, rekla je danas ministrica obrazovanja Anna Ekström.Odluka o obliku nastave od sedmog do devetog razreda osnovne škole prepuštena je školskim ravnateljima, dok su učenici od prvog do šest razreda redovno dolazili na nastavu tijekom cijele pandemije.

Zatvorene javne i državne ustanove, sve ostalo uglavnom normalno radi
Iako se situacija razlikuje od regije do regije, općenito se može reći da su u Švedskoj zatvorene javne i državne ustanove, dok sve ostalo uglavnom normalno radi. Sve trgovine, šoping-centri, restorani, kafići, kina, banke, pošte, javni prijevoz, teretane i slične djelatnosti otvorene su kao i prije pandemije, ali uz ograničenja broja kupaca i posjetitelja koji istodobno mogu boraviti u tim prostorima. Maske i dalje nisu obavezne ni u kojoj prigodi, odnosno preporučene su samo u javnom prijevozu radnim danima od 7:00 do 9:00 i od 16:00 do 18:00.Imaju gotovo trostruko veću stopu zaraze od Hrvatske, ali…

Karin Tegmark Wisell iz švedskog Zavoda za javno zdravstvo naglasila je da se broj novozaraženih smanjuje u svim dobnim skupinama, a posebice kod mlađih od 29 godina, te kako je sadašnje raznovrsne mjere važno nastaviti da bi se održao pozitivan trend. S trenutnom incidencijom od 675 zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana, Švedska ima gotovo trostruko veću stopu zaraze od Hrvatske (250), ali bitno manju od europskih zemalja s najviše zaraženih u posljednja dva tjedna, Portugala (1324), Češke (1234) i Irske (1178). Ukupno su u Švedskoj od početka pandemije koronavirus imale 542.952 osobe.

“Nema naznaka kolektivnog imuniteta”

Tegmark Wisell pozvala je Šveđane da se i dalje pridržavaju mjera i preporuka kako se zaraza ne bi ponovno razbuktala kao u nizu zapadnoeuropskih zemalja te izričito naglasila kako u Švedskoj “nema naznaka kolektivnog imuniteta i kako se nada da će cijepljenje osnažiti imunitet”.

Do 17. siječnja ukupno je prvom dozom cijepljeno 146.775 osoba, mahom stanara domova za starije i nemoćne, osoblja tih domova te medicinskog osoblja koje brine o pacijentima s covidom-19. Cijepljenje ide nešto sporije od očekivanog, kao i u ostalim zemljama Europske unije, ali ohrabruje što se sve veći postotak Šveđana u anketama izjašnjava za cijepljenje. Švedski radio u četvrtak je objavio kako je u anketi instituta Novus rekordnih 77 posto ispitanika izjavilo da se namjerava cijepiti protiv covida-19.

Cijepljenju se protive ekstremni desničari

Anketa je otkrila i zanimljive poveznice stranačkih preferencija i sklonosti cijepljenju. Pokazalo se, naime, da čak 42 posto glasača ekstremno desnih Švedskih demokrata ne želi primiti cjepivo ili nije sigurno hoće li se cijepiti. S druge strane političkog spektra, među pristašama vladajućih socijaldemokrata na isti način razmišlja samo 10 posto ljudi.

Moja reakcija na članak je...
Vau
1
Haha
1
Hagić
1
Hmmm
0
Plač
0
Grrr
0
Molim?
0

Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime