Novih 26 slučajeva zaraze koronavirusom zabilježeno je na području Zadarske županije, a među zaraženima je djelatnica zadarskog Doma za odrasle čiji su kontakti stavljeni u samoizolaciju.

Djelatnica Doma za odrasle osobe sv. Frane u Zadru je asimptomatska, testirala se nakon povratka s godišnjeg odmora, ali nije dočekala rezultate testa već je otišla na posao, gdje je u jednoj smjeni odradila jedan dan, koristeći zaštitnu opremu.

Nalaz testiranja došao je naknadno, po završetku smjene, o čemu je odmah obaviješten Županijski stožer, rekao je na izvanrednoj konferenciji za novinare epidemiolog Alan Medić.

Taj dom skrbi za 60 štićenika, od kojih je 19 pokretnih korisnika smješteno u karantenu, dok su ostali raspodijeleni na način da ih bude najviše po dvoje u sobi.

Štićenici s kojima je djelatnica bila u izravnom kontaktu sada su u samoizolaciji. U sljedećih 14 dana pratit ćemo razvoj situacije, a u cijelom domu napravljena je protuepidemijska dezinfekcija, izvijestio je epidemiolog Medić.

Podsjetio je kako su imali iskustvo s medicinskom sestrom u domu koja je dva dana bila pozitivna i cijelo vrijeme radila, no nosila je masku i nikoga nije zarazila.

„To iskustvo nam govori da je ipak zaštitna maska potrebna, osobito u domovima umirovljenika i zdravstvenim ustanovama”, poručio je Medić.

Kod novozaraženih osoba, među kojima su tri zadarska policajca, u najvećoj je mjeri riječ o obiteljskim kontaktima, kao i o mlađim osobama čiji se kontakti i kretanja utvrđuju, rekao je Medić.

Porast novozaraženih posljedica je turističke sezone i masovnih okupljanja, dodao je.

Zadarska bolnica zbog porasta broja oboljelih ponovno aktivirala dva Covid odjela

Opća bolnica Zadar je zbog porasta broja oboljelih ponovno aktivirala dva Covid odjela na kojima je trenutačno hospitalizirano 19 pacijenata, od kojih je troje na respiratoru, rekao je ravnatelj bolnice Željko Čulina.

Jednom pacijentu na respiratoru stanje se pogoršalo pa je danas prevezen u Zagreb, kazao je Čulina.

Po njegovim riječima zaražena su dva liječnika, a u samoizolaciji je po sedam liječnika i medicinskih sestara te jedan administrativni djelatnik.

Sve je veća potreba za testiranjem pa je samo jučer uzeto 250 uzoraka, rekao je Čulina, dodavši kako im je želja da testiraju još više uzoraka i da nalazi budu što prije dostupni.

Zbog toga su, kazao je nabavili jedan uređaj te se od danas i u bolnici radi testiranje, oko 60 testova dnevno, kako bi se rasteretilo Zavod za epidemiologiju.

Voditelj Službe Civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić osvrnuo se na masovna javna okupljanja, koja su najveći izvor zaraze, te naglasio da su organizatori okupljanja na kojima se očekuje više od stotinu ljudi dužni prijaviti ta okupljanja Centru 112.

„Od 12. srpnja imamo prijavljenih više od 115 javnih događanja, a od 6. travnja do 23. kolovoza inspektori su obavili nadzor u 1956 slučajeva. Odlazilo se na teren i u restorane, kafiće, trgovine, na događanja, kazao je Andrić, pozvavši sve građane na odgovorno ponašanje.Komentiraj

Napišite komentar
Upišite svoje ime